Semjén Zsolt a jelenleg Budapesten zajló  52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kapcsolódó eseményen emlékeztetett arra, hogy ma a világban minden nyolcadik keresztény állandó üldöztetésnek, sokszor vértanúságnak van kitéve hite miatt: naponta 13 keresztényt gyilkolnak meg, elsősorban az iszlám országokban. Ezért is fontos Brüsszelben kiállni a keresztények szabadsága mellett.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a magyar kormány természetes kötelességének érzi, hogy szülőföldjükön támogassa az üldözött keresztényeket. Emellett a Kárpát-medencében 2010 óta háromezer templomot újítottak fel és több mint 150 új templomot építettek magyar kormányzati segítséggel.

Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek azt emelte ki, hogy az eucharisztiát ünnepelni nem lehet anélkül, hogy szóba ne kerülne a szenvedés, a keresztény hitük miatt üldözöttek megpróbáltatásai. Ilyenkor különösen szoros szövetséget és szolidaritást érzünk velük, és próbálunk rajtuk lehetőségeinkhez mérten segíteni is.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára elmondta, hogy a katolikusoknak az öröm hetét jelenti a jelenleg zajló eucharisztikus világkongresszus, a vértanú egyházak vallási vezetői is Budapestre érkeztek erre az alkalomra.

Az államtitkár elmondása szerint Magyarország a Hungary Helps program keretében az elmúlt 4 évben 250 ezer embernek segített szülőföldjén megmaradni, lerombolt otthonaikat és templomaikat újjáépíteni, és ösztöndíjprogramot is indított a hazájuk újjáépítéséért elkötelezett fiatalok számára.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a Kereszt-tűzben című kiállítás Washington, New York, Róma és München után frissített és kiegészített anyaggal tért vissza a múzeumba júniusban.

A budapesti közönség vasárnapig tekintheti meg a tárlatot, amelynek következő állomása Strasbourg lesz majd – közölte L. Simon László.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán