A Magyar Nemzeti Múzeum Múzeum körúti oldalának kerítésén látható a Magyar Menyasszony nagyszabású időszaki kiállításának pop up változata.

A Magyar Nemzeti Múzeum szabadtéri tárlatán a járókelők két héttel a nyitás előtt megismerkedhetnek a kiállítás koncepciójával – azzal, hogy a projekt milyen nagy hangsúlyt helyez a közösségére és közönségére –, továbbá néhány, december 14-től már a valóságban is megtekinthető különleges műtárggyal, illetve ízelőt kapnak a sokféle izgalmas női sorstörténetből.

A Magyar Menyasszony tárlat 500 évre visszamenően irányítja majd a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

A múzeum több száz, párválasztással és esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen a jelenkorig. A Textilgyűjtemény legkorábbi, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete a 16. század elejéről való, melyet a hagyomány szerint Mária királyné viselt Lajos királlyal való házasságkötésekor, 1522-ben. Ez a nemzetközi viszonylatban is páratlanul értékes darab jelöli ki a kiállítás által felölelt korszak kezdő dátumát. A kerítéskiállításon több érdekesség is olvasható erről a különleges ruháról.

A Magyar Menyasszony kiállításhoz kapcsolódóan már több rendkívül sikeres akció zajlott le idén. A meghirdetett közösségi gyűjtésnek köszönhetően több mint ezer felajánlás és ajándékozás történt, az Én, a menyasszony – Én menyasszonyom című gyermekrajzpályázatra rekordszámú, 1500 darab mű érkezett be, létrejött Magyarország első online esküvői gyűjteménye, a social felületen több mint tízezer tagot számlál a csoport, és több nyári fesztiválon is nagy érdeklődés mellett mutatkozott be a projekt.

A kerítéskiállítás az év végéig látható.