Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Garten Balaton kortárs művészeti heteket, három észak-balatoni község, Lovas, Felsőörs és Csopak részvételével. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészet, szobrászat, fotográfia áll a rendezvénysorozat középpontjában. A kiállításokkal egybekötött programsorozat célja, hogy a kortárs képzőművészetet személyes közelségbe hozza a befogadókkal, valamint a helyi kulturális szereplők bevonásával katalizálja a mikrotérség kulturális életét. A háromhetes eseménysorozat ideje alatt négy helyszínen hét kiállítás és két köztéri installáció valósul meg, melyeket számos társművészeti rendezvény kísér.

Lovason a Nagy Gyula Galéria kiállítótere szolgál a Garten Balaton művészeti vásár helyszínéül,

ahol a Határaink hívószóra 100 kortárs képzőművésztől a kurátorok mintegy 300 művet válogattak és állítanak ki. A galéria kerthelyiségében állítják fel a társművészeti programoknak helyet biztosító színpadot, valamint itt vetítik este 9-től a Garten Kertmozi képzőművészeti témájú filmjeit is.

A zalaszentgróti művésztelep szobrászainak műveiből rendezett szabadtéri kiállítás helyszíne a szintén Lovason található Márffy-ház pajtája és kertje. Itt lesz látható a Kása Béla fotóiból készült szabadtéri kiállítás, amely a hazai cigányság kultúráját művészi fotográfiákon keresztül ábrázolja.

Fotó: Lukács Gabi
Felsőörsön Fotóudvar néven új helyszínnel bővül az eseménysorozat, ahol a kortárs fotográfiáé lesz a főszerep.

A Fotóudvar idei programja az installatív köztéri fotókiállítás és a Civil házban rendezett egyéni fotótárlat köré szerveződik. Az alkotók művei az emberi érzelmekre reflektálnak, és a beszélgetések is e köré a téma köré szerveződnek majd. A Fotóudvar rendezvényei a Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai együttműködésével valósulnak meg. 

Csopakon a ZM&G galéria ad helyet Robitz Anikó Fény és felület című kiállításának. A galéria kertjében Zámbó Attila szobrászművész vöröskőből és gránitból készült, absztrahált, ironikus állatszobrai között sétálhatnak a látogatók.

Robitz Anikó. Fotó: Turna Krisztina

A Nagy Gyula Galériában gyűjtőkkel, képzőművészekkel és műtárgypiaci szakértőkkel hallgathatnak pódiumbeszélgetéseket a résztvevők, olyan témákról, mint a műgyűjtés a vasfüggönyön innen és túl, a gyűjtői hálózatok, magyar művészek külföldi bemutatkozásai, a Pécsi Műhely története vagy a kelet-európai művészet sajátosságai. A Fotóudvarban pedig az érzelmek története és ábrázolása lesz terítéken Darwintól a kortárs fotóművészetig. Vendégek: Antal Péter, Egri János és Szluka Balázs gyűjtők, Barabási Albert László hálózatkutató, Fenyvesi Ottó író, Topor Tünde művészettörténész, Orvos-Tóth Noémi és Pléh Csaba pszichológusok, Gerhes Gábor képzőművész, Kucsora Márta és Gál András festőművészek, Szombat Éva és Czigány Ákos fotográfusok, valamint Csányi Vilmos etológus.

Zámbó Attila: Kőből teremtve
Az interaktív tárlatvezetéseken művészek, művészettörténészek, műtárgypiaci szakértők és kurátorok más-más nézőpontból közelítenek ugyanazokhoz a képekhez,

bevonva a hallgatóságot is az értelmezésbe. A központi kiállításhoz kapcsolódóan több tárlatvezetés is megvalósul, többek között olyan nevek bevonásával, mint Wahorn András és drMáriás.

A zenei programok között kortárs, alternatív és kísérleti zenei koncertek egyaránt szerepelnek.
Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf. Fotó: Tóth Hajna

Fellép Wahorn András és Kopasz Tamás, a David Yengibarian–Vajdovich Árpád duó, drMáriás és a Tudósok, elhangzanak Ujj Zsuzsi örök érvényű, régi dalai Darvas Kristóf kíséretével, fellép a Vodku fiai Cseh Tamás dalaival, a Budapest Improvisers Orchestra és a Hermina Alkotócsoport. Mindemellett fiataloknak szóló kortárs zenei programot is kínálnak a szervezők.

Tudósok zenekar

A Garten kertmoziban a Friss Hús rövidfilmfesztivál animációs válogatásán kívül többek között a Szépművészeti Múzeum 1980-as évekbeli műkincsrablásáról szóló dokumentumfilmet, a Van Gogh az örökkévalóság kapujában című életrajzi filmdrámát és Forgács Péter Német egység a Balatonnál című dokumentumfilmjét vetítik. Az Ezüst Medve-díjas Nagy Dénes Másik Magyarország című dokumentumfilmjét is láthatják az érdeklődők.

Az E-Mancik Színházi Manufaktúra társulatának tagjai gyermekkori naplóik, levelezéseik, verseik és felnőttként megfogalmazott reflexióik segítségével keresik a választ arra, hogyan lettünk a világot tökéletesen értő kislányokból eltévedt kamaszok, majd fogalmatlan felnőttek. A lovasi Szőlőhegyen Koronczi Endre látványos land-art installációja készül el, melynek főszereplője a szél és az általa táncoltatott nejlonzacskók mozgása.

Jelenet a Van Gogh című filmből. Forrás: Garten Balaton
A Garten képzőművészeti táborban a gyerekek a művészi nyomatkészítési technikák legkülönbözőbb formáit ismerhetik meg.

A tábor végén a résztvevők munkáiból rendezett kiállítással jutalmazzák a szervezők a gyerekek szorgalmas munkáját. A Garten Kortárs Képzőművészeti Alapítvány idén is megjelenteti 30 példányos szitanyomat-mappáját, amely Garten Balaton VIP támogatói mappa néven kerül forgalomba. Négy nonfiguratív művész, Baráth Áron, Bánki Ákos, Nádler István és Szentgróti Dávid egy-egy szitanyomata szerepel a mappában.

Gyerektábor. Fotó: Tóth Hajna

A 2021-ben megrendezendő kortárs művészeti hetek azért is különleges, mert a Garten Balaton lesz az EKF-kultúrpontok első helyszíne. A kultúrpontok célja, hogy segítsék a helyi művészek és a lokális közösség közötti kapcsolat kiépítését, erősítését, a lokálpatrióta életérzés kialakítását. A csatlakozó partnerekkel közösen, a művészetek közösségformáló ereje által kitárul és mindenki számára elérhetővé válik a Bakony–Balaton régió eddig rejtőzködő kulturális sokszínűsége.

A programsorozat létrejöttét a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

Nyitókép fotó: Neogrády Kiss Barnabás