Szendrey Júlia és Petőfi Sándor szerelme valóban legendás volt? Hogyan teltek a mézeshetek Koltón, miért volt féltékeny Petőfi már a nászútjukon, és hogyan boldogult egymással két, ennyire ambiciózus fiatal? A Talpig magyar podcast egyik beszélgetőpartnere ezúttal Ajkay Alinka irodalomtörténész.

Már kisgyerekként tudta, hogy Petőfi-leszármazott, és ez az örökség szerinte tartást ad a családjának: Bognár Zalán történész, a költő ma élő rokona azt vallja, újra fel kellene fedeznünk Petőfi költészetét, aminek a nagyszerűsége épp az egyszerűségében rejlik.

Liszt Ferenc, Kossuth Lajos, Petőfi Sándor – csak néhány név, akikről portrét készített a reformkor kedvelt festőművésze, Barabás Miklós. Igaz, hogy gyakran idealizálta a képeinek szereplőit? Erről is mesél Szvoboda Dománszky Gabriella művészettörténész, aki épp a művész életmű-katalógusán dolgozik.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintenek a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, a hallgatók megismerhetik a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapnak a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. A műsorvezető Rédl Ádám.

További érdekességekért érdemes ellátogatni el a Petőfi-emlékév hivatalos oldalára.

Nyitókép (montázs): Pefőfi Irodalmi Múzeum