fbpx

Késő romantikus francia és olasz darabokat kínál hétvégén az Opera

Jules Massenet Werther című lírai drámáját április 10-én 20:00 órától tekinthetik meg az érdeklődők az Opera Otthonra fizetős online streaming sorozatában felvételről, másnap, április 11-én 22:00 órától pedig Amilcare Ponchielli Gioconda című operájának felvételét sugározza az M5 közszolgálati csatorna, ugyancsak a Magyar Állami Operaház produkciójában.

Goethe mindössze hat hét alatt írta meg Az ifjú Werther szenvedései című levélregényt, amely egy ifjú költő reménytelen szerelmét meséli el, aki a kínok elől végül a halálba menekül. A mű azonnal bestseller lett, egy csapásra híressé tette szerzőjét, és elindította a „Werther-kultuszt”: a nők Eau de Werther illatot viseltek, a férfiaknak „Werther-ruhadarabokat” árultak, valamint kisebb öngyilkossági hullám indult el Németország-szerte. Jules Massenet kiváló érzékkel találta meg a zenei és drámai nyelvet, amely által a német episztolából az operairodalom egyik legszívszorítóbb szerelmi története lett.

Szikora János rendezését (díszlettervező: Horesnyi Balázs, jelmeztervező: Kovács Yvette Alida) 2015 őszén mutatta be az Operaház. A közvetítés főbb szerepeiben Brickner Szabolcs (Werther), Szegedi Csaba (Albert), Mester Viktória (Charlotte), Szemere Zita (Sophie), Busa Tamás (Le Bailli), Szerekován János (Schmidt) és Egri Sándor (Johann) látható, a Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát és Gyermekkarát Alain Guingal vezényli.

Werther
Ponchielli leghíresebb operája, a Gioconda a varázslatos és egyszersmind veszedelmes XVII. századi Velencei Köztársaságba repíti a nézőt.

A darab főhőse egy utcai énekesnő, Gioconda, azaz a „Vidám”, akinek élete azonban tragikus fordulatot vesz egy reménytelenül szerelmes, sátánian gonosz alak intrikái miatt. Ponchielli és Boito felvonultatja a grand opéra szinte minden lehetséges kellékét: karneváli álarcosbál, szerelmi háromszög, váratlan fordulatok, méreg, boszorkánynak kikiáltott vak asszony, mozgalmas tömegjelenetek és tánc: az opera legismertebb részlete az Órák tánca című balettbetét. A francia és olasz nagyoperák stílusában írt művet Almási-Tóth András rendezésében 2019-ben mutatta be az Erkel Színház.

A Gioconda-előadás (díszlettervező: Szendrényi Éva, a díszlettervben felhasznált grafikát Balla Margit készítette, jelmeztervező: Tóth Bori, világítástervező: Bányai Tamás) felvételén a főbb szerepeket Sümegi Eszter (Gioconda), Wiedemann Bernadett (A vak asszony), Alexandru Agache (Barnaba), Boncsér Gergely (Enzo Grimaldo), Gál Erika (Laura Adorno), Cser Krisztián (Alvise Badoero) alakítják. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor), valamint a Magyar Nemzeti Balett (koreográfus: Barta Dóra). Vezényel: Kesselyák Gergely.

Nyitókép: jelenet a Giocondából.

A rovat további cikkei