A Pannon Filharmonikusok (PFZ) bécsi sikerük híre után újabb bejelentéssel álltak elő. Az együttes fejlődésének ismét fontos szakaszához érkezik 2024 januárjában: Bogányi Tibor vezető karmesterként elköszön posztjától, és Kesselyák Gergely követi őt.

Bogányi 12 évig dolgozott a társulat szakmai fejlesztésén. A kiváló dirigensnek köszönhető, hogy a Pannon Filharmonikusok a kamarazenélés finom összhangját szimfonikus szintre emelte, amelynek hallható eredményei a zenekar közönségvonzását és nemzetközi elismertségét is jelentősen növelték.

Az összetett művészeti portfóliójú, 130 fős társulat rugalmasságának növelésére az operajátszás és a szimfonikus zene kelet-közép-európai irodalma felé mozdul el. A nagy előadói apparátust igénylő művek bemutatására alkalmas Kodály Központ rezidens együttese filharmonikus zenekarként az opera és a nagy létszámú zenekari játék összművészeti előadásában rejlő minőségi fejlődésben bízva szerződteti 2024. január elsejével új vezető karmesterét, Kesselyák Gergelyt. Bogányi Tibor állandó vendégkarmesterként folytatja a közösen megkezdett zenekarépítő munkát.

A Pannon Filharmonikusok a nyugat-európai nagyzenekarok mintájára újult meg az elmúlt két évtizedben, amióta ezt a nevet felvette. Húsz év alatt Pécs és ezzel együtt a hazai nagyzenekari élet radikálisan megváltozott: a világszínvonalú akusztikájú és atmoszférájú Kodály Központ és a benne rezidensként helyt álló Pannon Filharmonikusok az ország kiemelkedő művészeti márkája lett. Az együttes országos hatáskörű jelenléte a magyar zenei életben egyedi, ugyanakkor mind zeneileg, mind működésében a nemzetközi standardok szerint is kiváló minőséget képvisel.

A Kodály Központ rezidens zenekara sokrétű tevékenységének teljessé és rugalmasabbá tételét az operajátékban betöltött szerepvállalásának megújításában látja.

A húszéves fejlődési ív összetett sikerét mutatja, hogy a 2023. november 21-én tartott sajtótájékoztatón a zenekar leköszönő és új vezető karmestere egymás szakmai és emberi elismerése mellett adja és veszi át a vezető karmesteri pálcát.

„Hamar Zsolt annak idején kimozdította és új pályára állította a zenekart. Peskó Zoltán a 2010-es pécsi EKF-kihívásokkal teli időszakában állt az együttes mellé, Varga Gilbert erősen minőségorientált szemléletével, valamint rendkívüli módon igényes és aprólékos műhelymunkájával tette le a névjegyét. Bogányi Tibor az elmúlt 12 éve alatt a társulatot európai értékekkel bíró, egymást megbecsülő közösséggé és saját zenei arculattal rendelkező zenekarrá formálta, sikerrel. 2024-től Kesselyák Gergelytől vezető karmesterként a szimfonikus zenekari repertoár dirigálásán túlmenően a Kodály Központban rejlő lehetőségek kiaknázásával a nagy méretű, modern hangversenyzenekart igénylő operairodalom feldolgozásában és előadásában vár szakmai többletet a zenekar társulata és vezetése” – mondta Horváth Zsolt igazgató a PFZ sajtótájékoztatóján.


655dbd0305d2081cd4c7ba20.jpg
Kesselyák Gergely, Horváth Zsolt, Bogányi Tibor. Fotó: PFZ

Bogányi 2010 szeptemberétől közel 300 hangversenyt dirigált a zenekar élén, összesen csaknem ezer művet tanított be az együttesnek. A zenekar hangzását a nagyromantikus zenekari repertoár feldolgozása mentén alakította, az évadok során műsorra tűzte többek között Bruckner összes szimfóniáját. Vezetésével díjnyertes lemezfelvételeket készített a zenekar Várdai István gordonkaművésszel, Benjamin Schmid és Kelemen Barnabás hegedűművészekkel.

Bogányi a finn Sibelius Zeneakadémián végzett karmesterként a szimfonikus együttes vezetésének sikerét az együttműködésben látja. Intuitív és impulzív előadóként az erős kezű irányítás helyett a zenében bízik: előadásainak sikere a zeneszerző szándékának és a muzsikusok egyéni hangjainak integrálásában rejlik, amelynek eredményeként egy közösen megfogalmazott új interpretáció jön létre. Kooperatív szemléletét jól tükrözte az a hároméves periódus, amíg Varga Gilberttel közösen vezette a zenekar szakmai munkáját, 2024 januárjától első állandó vendégkarmesterként folytatja.

„Ha csellón kellene lejátszanom, könnyen el tudnám zenélni, hogy mit jelentett ez a tizenkét év. Szavakkal kicsit nehezebb. Úgy tekintek magamra, mint egy zenekarépítőre, akinek a feladata a hangzást előre vinni. (...) Egy karmester sosem lehet elégedett, de az utóbbi öt év zenei munkájának fejlődése nekem is valódi zenei élményt nyújtott. Főleg Bruckner előadása során találtunk egymásra. Nagyszerű kézbe kerül a zenekar, ami kicsit a „gyerekem” is lett. Hálás vagyok, hogy a vezető karmestere lehettem, és megvalósult álom számomra, hogy a Musikvereinban is vezényelhettem az együttest” – foglalta össze Bogányi Tibor a zenekarral töltött éveket és folytatott munkát.

Kesselyák Gergely Liszt-díjas, érdemes művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem operarendezői szakjának vezetője, a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere. A Pannon Filharmonikusok felkérésére a zenekari hangzás továbbfejlesztésére vállalkozik, elsősorban a késő romantikus és a kortárs, mindenekelőtt a közép-kelet-európai zeneszerzők által alkotott operák és szimfonikus zenei művek feldolgozásával. A Kodály Központ nagy méretű zenekari árka és színpada lehetővé teszi a kelet-közép-európai zeneirodalom nagy létszámú zenekart igénylő repertoárjának bemutatását.

„A fejlődéshez mindig új területeket, új célokat kell megnyitni. A munka, amire készülök, új zenékre, új műfaji területre fókuszál, ami újítást fog hozni. A közös munkában a közönség megértését előhívó 20. századi szimfonikus és opera műveket keresem majd. A közép-európai mondanivalót szeretném megszólaltatni: mert a szép huszadik századot mintha elhallgatták volna előttünk... Pécsett minden adott: a Kodály Központ kiváló teret nyújt ahhoz, hogy páratlanul szólaljon meg a munkánk gyümölcse. A zenekar nyugati típusú szervezettségét és a terem színvonalát kihasználva bemutatjuk a világnak az említett közép-kelet európai művészeti tartalmat, amely az új minőséghez vezethet” – fogalmazott Kesselyák Gergely.

Bogányi Tibor vezető karmesterként utolsó pécsi és budapesti koncertjét Balázs János zongoraművész és Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész közreműködésével 2023. november 24-én és 25-én adja a Müpában és a Kodály Központban. 2024. január 2-án a sokak által szeretett újévköszöntő pécsi taps ezúttal Bogányi Tibornak is szól. Kesselyák Gergely vezető karmesterként január közepén a törökországi magyar évadot nyitó két koncerten dirigálja az együttest Isztambulban és Ankarában, majd 2024. január 26-án a Müpában, január 27-én a Kodály Központban Kelemen Barnabás hegedűművésszel adott hangversenyen mutatkozik be vezető karmesterként.

A Pannon Filharmonikus Zenekar Bécsben, a Musikvereinban adott koncertjéről szóló beszámolónk itt olvasható.

A nyitóképen Pannon Filharmonikusok koncertje a Kodály Központban. Fotó: Bublik Róbert