A keszthelyi az Úton van a Cziffra központ képzőművészeti vándorkiállítással bővült sorozat harmadik állomása.

Keszthely a roadshow legnagyobb, 260 m2-es kiállítótérrel rendelkező helyszíne, ahol a műtárgyak között több olyan festmény is szerepel, amelyeket a kiállítássorozat eddigi egyetlen állomásán sem láthatott a közönség. A tárlat Szentandrássy István Jézus és Szent Rita, illetve Szent Ferenc stigma című műveivel bővült, valamint Ferkovics József a hagyományos roma mesterségeket bemutató sorozata egészült ki.

A korábbi kiállításokon eddig látható művei mellett ezen a tárlaton már a gyékénykosárkötő, a sulyomárus, a teknővájó, a bádogos és a seprűkötő mesterségek képviselőivel is megismerkedhetünk a vásznon. Ferkovics József repertoárjában az autentikus roma foglalkozások mellett újdonság még Kalányos Gyöngyi festőművész, Szécsi Magda író-grafikus és Bari Károly író-költő című alkotása is.

A Balaton-parti város a harmadik állomása annak a SZÍN(en)ERGIÁK című vándorkiállításnak, amely számos nagyszabású kulturális programon túl a Cziffra roadshow állandó eleme az ősz során. A kiállításon megtekinthető alkotások megismerése mellett a roma képzőművészetbe is betekintést kaphattak a látogatók Káli-Horváth Kálmán jóvoltából, akinek interaktív tárlatvezetésével vált igazán szubjektív élménnyé a program. Az est folyamán Sárközy Lajos és Zenekara adott koncertet.

Az őszi programsorozat gerincét tehát a kortárs roma alkotók műveiből válogatott vándorkiállítás adja, mely egy-egy városban két hétig látható. A szervezők a kiállítás mellett további kulturális programokkal is megszólítják a helyi közönséget ebben a két hétben, mégpedig korosztályok szerint.

Amíg a Cziffra központ az adott településen „állomásozik”, a felnőtt közönség könnyűzenei vagy autentikus hagyományokra épülő koncerteket hallgathat, a kisiskolások a roma motívumokkal ismerkedhetnek meg a kézműves foglalkozáson és a Paramisi Társulat gyerekszínházi előadását nézhetik meg,  a középiskolás korosztály pedig az Utcaszak csoport interaktív drámapedagógiai foglalkozásán vehet részt, amelyet Káli-Horváth Kálmán képzőművész élményekben gazdag tárlatvezetése előz majd meg.

A vándorkiállítás a magas művészet, a kultúra segítségével a leendő Cziffra Művészeti Központ legfontosabb küldetését vállalja fel: a megismertetés általi szemléletformálást, és egyben arra törekszik, hogy megtörje azt az általános képet a társdalomban, amely a roma származású képzőművészeket a naiv művészet körében alkotókkal azonosítja. A tárlaton kiállító összes képzőművész sokszínű munkássága a bizonyítéka annak, hogy nemzetiségi jelző nélkül, csakis az alkotás minősége az egyetlen, amely megkülönböztethet műveket és művészeket egymástól.

Az összeállításban olyan cigány származású magyar képzőművészek különféle stílusú alkotásai szerepelnek, akik mindannyian művészetüknek más-más pályaszakaszain járnak. A tárlat képei közt sétálva többek között Balogh Tibor, Borkó Marianna, Káli-Horváth Kálmán és Kunhegyesi Ferenc műveivel ismerkedhetünk meg.