Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete.

bujtor-istvan-forras-mti-e1651583799429.jpeg
Bujtor István. Fotó: MTI

A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen felvonuló sztárok mellett koncertekkel, retró utcabállal, veterán autós találkozóval, családi és gasztroprogramokkal érkezik, Bujtor Istvánt az ismert akcióvígjátékokkal, közönségtalálkozókkal, emlékkiállítással és Csöpi-ételekkel is megelevenítve.

Az eddigieknél is változatosabb programokkal tér vissza a tavaly kényszerpihenőt tartó Bujtor István Filmfesztivál, amely 13 évig Balatonszemesen, Bujtor István végső nyughelyének településén működött. A váltásra azért volt szükség, mert a fesztivál méreteit, látogatóit és infrastruktúraigényét tekintve is túlnőtt Balatonszemesen.

A fesztivál célja a mai filmgyártás átfogó seregszemléjével Bujtor István Balázs Béla-díjas színművész, rendező, producer szellemi örökségének folytatása, a jelenkori társadalmi folyamatok felderítése, filmes megjelenítése, eljuttatása a szélesebb közönségrétegek felé, emellett a vidámság, a retró képviselete. Levetítik a négy nagy Ötvös Csöpi-filmet, augusztus 22-től 25-ig minden este közönségtalálkozóval indítják a Bujtor-filmeket, a színészekkel és háttéralkotókkal L. Dézsi Zoltán beszélget majd a vetítések előtt. Bujtor Istvánnak emlékkiállítása lesz, míg a Magyar Hollywood Tanács közreműködésével a centenáriumához ért magyar Oscar-díjasok tárlatával találkozhatnak az érdeklődők. A kísérőprogramok közt lesznek koncertek, retró utcabál, veterán autós felvonulás és oldtimer-kiállítás, családi programok, gasztronómiai különlegességek.

A filmes szakmai programok legfőbb célcsoportja a szakemberek mellett a fiatalság, a szervezők célja a fiatal korosztályok elérése és motiválása. Idén is lehet nevezni a versenyprogramba: május 1-jéig  jelentkezhetnek az alkotók, alkotóközösségek, produceri irodák, filmgyártók, tévéstúdiók az elmúlt két évben készült játékfilmekkel, dokumentum- és ismeretterjesztő alkotásokkal, animációs filmekkel és versfilmekkel, hogy versenybe szálljanak a rangos Bujtor István-díjért. A nyilvános vetítéseket pódiumbeszélgetések, zsűrikonzultáció és szakmai workshopok kísérik. A zsűri tagjai Ferenczi Gábor, Stork Natasa, Kalász József, Lutter Imre, Wiegmann Alfréd és Bunyik Béla.