Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke az idei fesztivált beharangozó szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Kolozsvári Magyar Napok a megújulás időszakába lépett, hiszen újabb tízéves ciklusnak vágnak neki. A tavalyi járványügyi korlátozások után most ismét vissza tudják engedni a főtéri nagyszínpadra a könnyűzenei koncerteket, megtarthatják a maratont és újra lesz vásár a Farkas utcában. Ez utóbbit leszámítva valamennyi rendezvényen védettségi igazolás szükséges.

Szabó Lilla programigazgató szerint az ötnapos fesztiválon több mint 200 program lesz, amelyet száz partnerszervezettel együtt biztosítanak. A Főtéren szervezett zenei eseményeken 5000 ember vehet részt. Ezek sora augusztus 17-én a gödöllői Monarchia Operett Erzsébet királynéról szóló operettjével kezdődik, amelyet Kerényi Miklós rendezett. A fesztiválon fellép a Tokos zenekar, amely 10. születésnapját ünnepli, a kolozsvári Knock Out együttes, a Hot Jazz Band, Hobo és zenekara, valamint Szarka Tamás és a Ghymes együttes több tagja is. Az augusztus 20-i operagála után filmvetítést tartanak.

A fesztivál programjában számos kulturális rendezvény, kiállítás, klasszikus zenei koncert is szerepel. Tudományos előadások, beszélgetések is elhangzanak, ugyanis a fennállásának 440. évfordulóját ünneplő Babes-Bolyai Tudományegyetem és az idén 20 éves Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is beszáll a szervezők sorába.

A fesztivál programjainak egy része követhető lesz az interneten is élő közvetítésben.

Nyitókép: jelenet a Monarchia Operett Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című előadásából. Forrás: Monarchia Operett