A Filmintézet Inkubátor programjában készült szatirikus hangvételű dramedy a zsűri különdíját és a közönségszavazás második helyezését is kiérdemelte a szicíliai KinEst Festen, amelynek Fazekas Máté Bence alkotása volt a nyitófilmje.

A Kilakoltatás című magyar film sikerével zárult a hétvégén a szicíliai Cataniában a KinEst Fest. A közép-európai filmeket szemléző rendezvény szakmai zsűrije a döntését azzal indokolta, hogy a Kilakoltatásban, amelynek forgatókönyvét is az elsőfilmes rendező jegyzi, a társadalmunkat irányító gazdasági rendszer és az abból eredő etikai konfliktus egy képzeletbeli holtpontra jut. A kiszámíthatatlan fordulatokkal és szórakoztató karakterekkel teli történetet a kezdő végrehajtó szerepében kitűnő Orosz Ákos, valamint a film könnyed, maró, olykor groteszkbe hajló humora teszi elevenné.

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjában készült filmet a magyar kritikusok a 2021-es év egyik legjobb filmjének tartották, áprilisban a legjobb forgatókönyvnek járó díjat nyerte el Portugáliában a Fantasporto fesztiválon. A megtörtént események által ihletett film egy fiatal, elszánt bírósági végrehajtó és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló idős asszony heroikus küzdelmét meséli el egy végtelenül hosszú napba sűrítve.

Az elsőfilmes rendező Fazekas Máté Bence a tragikus helyzetet úgy képes humorosan tálalni, hogy közben nem válik ízléstelenné, ugyanakkor megmutatja az embert adós és végrehajtó mögött.

A film producere Fülöp Péter és Osváth Gábor, a rendező és forgatókönyvíró Fazekas Máté Bence, az operatőr Tóth Evelin Judit volt.

A Kilakoltatás megtekinthető a Filmio-n.

Nyitókép: FP Films