Az esten műfajokon átívelő, bőséges keresztmetszetet láthatunk-hallhatunk a hazai művészeti életből is, hiszen a remekbe szabott darabok előadására olyan vendégek vállalkoznak a Gryllus-univerzumban, mint Mécs Károly, Sebő Ferenc, Ferenczi György, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia és Szirtes Edina Mókus, Both Miklós, Frankie Látó, valamint Balogh Kálmán és Borbély Mihály.

Gryllus_Daniel

 

A kétrészes koncert első fele a Hegyi beszéd, amely Jézus erkölcsi tanításainak összegzése, Máté evangéliumának 5-7. fejezete. Sumonyi Zoltán és Gryllus Dániel a bibliai szöveget tíz dalban dolgozta fel, amelyek között a versek alapjául szolgáló evangéliumi idézetek hangzanak el, Mécs Károly közreműködésével. A dalciklus 1993-ban íródott, de ebben a hangszerelésben most hangzik el először, ráadásul első ízben hallható a mű a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Gryllus_Samu

 

?A legizgalmasabb és számomra legkatartikusabb élmény, hogy bennünket előadókat, a magunk kisebb-nagyobb egójával, exhibicionizmusával ez a szöveg teljesen térdre kényszerít? ? e gondolattal jellemezte Bognár Szilvia énekes a második részben elhangzó alkotást, Weöres Sándor A teljesség felé című, Hamvas Bélának ajánlott metafizikai írását. Gryllus Dániel a nyolcvanas évek elején komponált először zenét a prózai műhöz, ám a lemez kiadása 1988-ig váratott magára: a zenei feldolgozás ekkor, Weöres Sándor hetvenötödik születésnapjára jelent meg. A művet előadták színpadon is, ehhez Kőváry Katalin rendező, a zeneszerző felesége végezte a dramaturgiai munkát. Gryllus Dániel hatvanadik születésnapjára fia, az időközben ugyancsak rangos zenésszé vált Gryllus Samu új hangszerelést készített a műhöz, melynek előadására Seress Zoltán színművész mellett a folk- és világzenei színtér több generációjának kiválóságait kérte fel.