Kimagasló elismerésben részesült a magyar animációs szakma a nagy presztízsű Annie-díjak jelöltjeinek kihirdetésével, ugyanis a független animációs mozifilm kategória öt jelöltje közül idén kettő, a Kojot négy lelke és a Műanyag égbolt is magyar alkotócsapat munkája.

Az egyik legrangosabb nemzetközi szakmai elismerést, az Annie-díjat évente adja át a Nemzetközi Animációs Film Szövetség (ASIFA-Hollywood), amelyet 1960-ban Annecy-ban alapítottak. Az 1972-ben létrehozott és a filmeket 1992-től díjazó Annie Awards gálán idén összesen 32 kategóriában díjazzák azokat az alkotásokat, amelyeket az elmúlt évben mutattak be világszerte. A díjátadót február 17-én tartják Los Angelesben.

Gauder Áron Kojot négy lelke című animációs filmjével az indiánok teremtésmítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet. A klímaválság kérdéseit feszegető, különleges látványvilágú alkotás az animációs filmek legnagyobb presztízsű fesztiválján, a franciaországi Annecy-ban nyáron elnyerte a zsűri díját, ezzel párhuzamosan az egyik legnívósabb ázsiai seregszemle, a Sanghaj Nemzetközi Filmfesztivál a legjobb animációs film díjával méltatta.

A filmet később díjazták Bolognában, Los Angelesben, továbbá az Arizona Nemzetközi Filmfesztiválon és a Trebon Anifilm fesztiválon. Világhódító körútja azóta sem állt meg, hiszen több mint 40 fesztiválra kapott meghívást. A Kojot négy lelke a Cinemon Entertainment gyártásában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, producere Temple Réka. Rendezője Gauder Áron, aki Bereményi Gézával közösen írta a film forgatókönyvét.

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta különleges atmoszférájú alkotása, a Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy tápláló, az emberi testbe ültetethető növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse felesége életét.

A film különlegessége, hogy az alkotók a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról kockára rajzolták át a film szereplőit, Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót. A film világpremierje a tavalyi Berlinálén volt, és azóta nagy sikerrel járja világszerte a fesztiválokat Amerikától Ázsiáig. A legjobb film Ezüst Méliès-díját hozta el a strasbourgi fesztiválról, és Európai Filmdíjra jelölte az Európai Filmakadémia.

A magyar–szlovák koprodukcióban készült Műanyag égbolt a Nemzeti Filmintézet, a Szlovák Audiovizuális Alap és az Eurimages támogatásával készült. A film producere Fülöp József, Sipos Orsolya (Salto Film) és Juraj Krasnohorsky (Artichoke), társproducere Petrányi Viktória (Proton Cinema) és a RTVS – Radio and Television Slovakia.

Nyitóképen jelenet a Műanyag égbolt című animációs filmből. Forrás: NFI