A rangos eseményt Thierry Frémaux, a cannes-i fesztivál művészeti igazgatója és Bertrand Tavernier világhírű francia rendező hívta életre, az idei programban pedig több mint 300 klasszikus film szerepel.

A díszvendégek között van Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Donald Sutherland, Frances McDormand és Marina Vlady színésznő, akinek tiszteletére retrospektív vetítéseket tartanak. Marina Vlady többek között Marco Ferreri, Jean Luc Godard, Jancsó Miklós és Mészáros Márta filmjeiben nyújtott felejthetetlen alakítást. Legkedvesebb szerepeinek egyike az Ők ketten (1977), melyben férjével, Vlagyimir Viszockijjal játszhatott. A film két nő barátságának, házasságainak, szerelmi kapcsolatainak különös mélységű rajza, ahol Marina Vlady további partnerei Monori Lili, Jan Nowicki és Czinkóczi Zsuzsa voltak. Az Ők ketten teljes körű, 4K felbontású restaurálása a film felvételi negatívja és az eredeti hangfelvételek felhasználásával, Kende János operatőr részvételével készült.

Ők ketten

A Lumiere filmfesztivál már harmadik alkalommal tiszteleg a modern magyar filmművészet nagy klasszikusa, Fábri Zoltán életműve előtt. 2017-ben a Körhinta, 2018-ban a Hannibál tanár úr, az idei válogatásba pedig Az ötödik pecsét kapott meghívást.

Fábri Zoltán Sánta Ferenc műve alapján, 1976-ben készült drámája a nyilas uralom idején játszódik és a rendező kedvenc témájáról, a történelem viharába keveredett kisember morális választásairól szól Őze Lajos, Márkus László, Bencze Ferenc, Horváth Sándor, Dégi István, Cserhalmi György alakításával. A film felejthetetlen csúcspontja az utolsó filmszerepében látható Latinovits Zoltán hátborzongató monológja a megfélemlítés eszközeiről.

Az ötödik pecsét

Az ötödik pecsét restaurálása Koltai Lajos operatőr közreműködésével, az eredeti kameranegatívról és hangfelvételről készült. A Magyar Nemzeti Filmalap 2017-ben hirdette meg a magyar filmkincs hosszú távú megőrzését szolgáló Nemzeti Filmdigitalizálási és Restaurálási Programot, amelyben a Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságok összehangolt munkájának köszönhetően évi 25-30 magyar játékfilm újul meg.

Nyitókép: Marina Vlady az Ők kettenben, forrás: Szóvári Gyula/ MNF