Először lettek magyar tagjai Sári Zsolt és Varga Benedek személyében a Múzeumok Nemzetközi Tanácsában (ICOM) az executive board mellett működő, állandóan ülésező munkacsoportoknak és állandó bizottságoknak.

Varga Benedek, az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár (MNM SOM) igazgatója, az ICOM Magyarország korábbi elnöke a Strategic Plan Commitee (SPC) tagja lett, amely az ICOM stratégiai tervének végrehajtását ellenőrzi, illetve javaslatokat tesz a végrehajtás módjaira – tájékoztatta az MTI-t kedden az ICOM Magyarország.

Az SPC az ICOM központi stratégiájának terveit készíti elő, azok végrehajtását ellenőrzi, és a különböző nemzeti, nemzetközi és állandó bizottságok közötti együttműködést segíti elő az elfogadott tervek végrehajtásában, illetve javaslatokat tesz a végrehajtás módjaira az elnökségnek és a közgyűlésnek, valamint jelentéseket készít a stratégia végrehajtásról a különböző bizottságok munkájában.


64c0e2cb7d8e7d0cf2358125.jpg
Sári Zsolt, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese. Fotó: Horváth Péter Gyula

Sári Zsoltot, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettesét, az ICOM Magyarország elnökét az ETHCOM, az etikai bizottság, az öt állandó bizottság egyikének tagjává választották. A bizottság minden, a múzeumi szakmai etikával kapcsolatos kérdésben tanácsot ad az ICOM-nak, figyelemmel kíséri az ICOM Múzeumok Etikai Kódexének alkalmazását, tájékoztatja az igazgatóságot a kódex súlyos megsértéseiről, és adott esetben bizonyos ajánlások közzétételét kéri, javaslatot fogalmaz meg az ICOM Múzeumok Etikai Kódexének esetleges módosításaira vagy kiegészítéseire. Felülvizsgálja továbbá az ICOM nevében az ICOM alárendelt szervei által saját szakterületükre kidolgozott egyéb etikai kódexeket.

A bizottságnak különös jelentősége van, hiszen jelenleg is zajlik a Múzeumok Etikai Kódexének felülvizsgálata, átdolgozása, illetve az ukrajnai háború és általában a konfliktusok számos etikai kérdést vetnek föl a múzeumok világában is – hangsúlyozza a közlemény. Mindkét testület tagjait három évre az ICOM elnöke nevezi ki.

A nyitóképen Varga Benedek, az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum igazgatója. Fotó: Mohai Balázs / MTI