fbpx

Két magyar világzenei lemez is felkerült a nemzetközi toplistákra

A Tárkány Trió A cimbalomprímás és a Cserepes The Sold Girl című lemezei értek el nemzetközi sikereket.

Két irányadó nemzetközi felület minden hónapban közzéteszi a legjobb világzenei albumok listáját: A World Music Charts Europe (WMCE), ahol 50 világzenei rádiós szakember validálja a lemezeket, valamint a Transglobal World Music Charts, ahol a világ minden tájáról származó világzenei szakemberek értékelik az albumokat. Februárban a Tárkány Trió A cimbalomprímás című albuma felkerült a WMCE toplistára a legjobb 20 lemez között egyetlen magyar albumként a 16. helyen. 

A Transglobal World Music Charts 40-es listáján pedig két magyar album is szerepel a legjobbak között, 30. helyen a Cserepes The Sold Girl című lemeze és 33. helyen a Tárkány Trió albuma. Mindkét lemez a Fonó kiadványa. 

A Tárkány Trió debütáló albuma, A cimbalomprímás a cimbalmot mint szólóhangszert mutatja be és a cimbalomprímási hagyományt dolgozza fel, viszi tovább egyedülálló módon. Cserepes Károly – a lemezen egyszerűen csak Cserepes – The Sold Girl című albuma az alkotó nagysikerű remix-lemezei sorában a következő. Cserepes az albumon törökséggel való kapcsolatunkra, múltunkra reflektál és ugyanazzal a technikával dolgozik, mint az előző lemezeken: tradicionális hangfelvételeket ágyaz szokatlan zenei környezetbe, új zenei szövetet létrehozva ezáltal.

Nyitókép: Tárkány Trió. Fotó: Barcsik Géza

A rovat további cikkei