fbpx

Két magyar vonatkozású kiállítás nyílik Wroclawban

A magyar kultúra napja alkalmából nyílik kiállítás vasárnap a lengyelországi Wroclawban Tadeusz Rózewicz neves lengyel költő magyar kapcsolatairól, valamint látható lesz az Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái című utazó tablókiállítás is.

A két tárlatnak a wroclawi Fehér Gólya zsinagóga ad helyet. A vasárnapi kiállításmegnyitók előtt Daniel Rosenfeld budapesti kántor zsidó vallási és népdalokat ad elő és sófáron játszik.

Szombaton a Wroclawi Egyetem barokk dísztermében a Három nemzet karácsonya: magyar, ukrán és lengyel karácsonyi énekek című produkciójával Angelika Korszynska-Górny kárpátaljai ukrán–magyar családból származó, Varsóban élő énekesnő lép fel.

A koncerteket a wroclawi Lengyel–Magyar Baráti Társaság és a varsói Liszt Intézet támogatásával rendezik. A szombati produkció a Lengyelországi Ukránok Szövetségének helyi szervezete közreműködésével valósul meg.

A Tadeusz Rózewicz képeslapjai Magyarországról című tárlat koncepcióját az Ossolineum nevű híres wroclawi könyvgyűjtemény szakértői és Keresztes Gáspár polonista, műfordító készítette. „Kevesen tudják, hogy Tadeusz Rózewicz, a 20. századi lengyel irodalom egyik legnagyobb alakja, több szállal kötődött Magyarországhoz. Nemcsak a műfordítóin keresztül és az általa lengyelre fordított magyar versek miatt, de azért is, mert az 50-es elején maga is hosszabb időt töltött Magyarországon” – közölte az MTI-vel Keresztes. Hozzátette: a kiállítás ennek kíván emléket állítani.

A tematikusan felépített tárlat Rózewicz magyarországi tartózkodását idézi fel, ismerteti az ott született írásait, majd műfordításait és magyaros témájú verseit. A Rózewicz-művek magyar fordítóinak portréin, a legfontosabb megjelenéseken, a verses és prózaköteteken kívül külön figyelmet fordít a színházi bemutatókra is. A zárótabló bemutatja a költő magyar tisztelője, Pilinszky János Rózewiczhez írott egyik levelét is.

A hat nagyméretű tablóból álló tárlaton az Ossolineumban található reprodukciók, családi fényképek, levelek, jegyzetek, kéziratok láthatók, valamint magyarországi archívumok dokumentumai is. Köztük több olyan darab van, amelyet eddig sehol sem láthatott a közönség – számolt be Keresztes.

A kiállítást az Ossolineum és Malgorzata Rózewicz, a költő unokája kezdeményezésére állították össze a magyar Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, az Országos Széchényi Könyvtár és a wroclawi magyar konzulátus  közreműködésével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával. Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, A kiállítást az Ossolineum és Malgorzata Rózewicz, a költő unokája kezdeményezésére állították össze a magyar Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, az Országos Széchényi Könyvtár és a wroclawi magyar konzulátus  közreműködésével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.

A tárlat január 29-ig a Fehér Gólya zsinagóga belső udvarán, majd március 15-ig az Ossolineumban tekinthető meg. A Rózewicz-tárlattal párhuzamosan nyíló, az Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái című vándorkiállítás a zsinagógaépítészeti műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket mutatja be. A Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ gondozásában valósult meg, a Liszt Intézet közreműködésével.

A képen a Szegedi Új Zsinagóga üvegkupolája. Fotó: Bélavári Krisztina / MÉM MDK

A rovat további cikkei