fbpx

Két pályázatot írt ki az idén 10 éves Játékszín

Egy meghívásos arculattervezési és egy nyílt vígjátékpályázatot hirdetett meg január 10-én az idén 10 éve újranyitott Játékszín.

Az arculati pályázatot a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói körében hirdették meg. A pályázat célja az intézmény szellemiségéhez illeszkedő arculat kidolgozása. A pályaműnek tükröznie kell a Játékszín friss szellemiségét és azt, hogy a Teréz körúti teátrum mára korszerű, professzionális, minőségi szórakoztató magánszínházzá vált, mely a humort, a könnyedséget tartalmas gondolatokkal, társadalmi elhivatottsággal ötvözi a színházi szakma legelismertebb színészeivel és alkotóival együttműködve. Az egyfordulós pályázatra küldött anyagok beérkezési határideje 2022. február 28., a munkákat a Játékszín vezetése házon belül értékeli március 16-ig. A nyertes pályázó díja nettó 500 000 forint és a 2022/2023-as évad repertoárelőadásainak mindegyikére egy alkalommal, előadásonként 2 darab jegy. A további két legjobbnak ítélt pályázat készítői 2-2 darab jegyet kapnak a Játékszín 2022/2023-as évadának bemutatóira.

A vígjáték megírására nyílt, jeligés pályázatot írtak ki magyar alkotók számára, akiktől olyan anyagot várnak, amely eddig nem jelent meg és még nem is mutatták be. A kiírás szerint beadandó pályamű egy helyszínen játszódjon, 6-8 szereplős legyen, s illeszkedjen a megújult Játékszín modern, ugyanakkor a hagyományokat is ápoló arculatához. A beérkező kéziratokat szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai: Zsurzs Kati színművész, Lőkös Ildikó dramaturg, Szakonyi Károly író, Szente Vajk író, színész, rendező és Bank Tamás, a Játékszín igazgatója, a zsűri elnöke. A nyertes pályázó 1 000 000 forint összegű díjban részesül, vígjátékát pedig a Játékszín a 2023-ban – nem kötelező módon – bemutathatja. A beküldési határidő április 30., a teljes kiírás a palyazat@jatekszin.hu címen kikérhető.

A két pályázattal kapcsolatban Bank Tamás úgy fogalmaz:

„Számos tehetséges művésznek köszönhetően száznegyvenezres nézői bázist építettünk az elmúlt, közel tíz évben. Nemcsak az arculati megújulásnak van itt az ideje, hanem annak is, hogy ne csak a közönség felé nyissunk, hanem olyan alkotók felé is, akik szívesen csatlakoznak hozzánk.”

A körúti színház újranyitásának tizedik évfordulója október 30-án lesz. A Játékszín épületében a szórakoztatás tradíció: az épületben éppen 110 éve, 1912. október 30-án nyílt meg a Ferenczy Kabaré, amely ezután a Pesti Kabaré nevet viselte, majd itt működött az 1977-ben bezárt Kamara Varieté. 1978-ban nyitott meg a Játékszín, amely 2012. július 30-án állami színházként bezárt. Mindössze három hónap múlva ismét megnyitotta kapuit – immár magánszínházként.

Kiemelt kép: Juhász G. Tamás

A rovat további cikkei