?A TRIP küldetése, hogy egyszeri, megismételhetetlen, bensőséges élményt adjon, melyet egyszerre él át a művész és a néző. Színház, koncert, irodalom, képzőművészet, film és party. Különböző művészeti ágakkal együttműködve, és egymást erősítve keressük történeteinknek a legmegfelelőbb formát egy különleges térben, legyen szó klasszikusokról vagy kortárs művekről? ? mondja Magács László igazgató, kiemelve, hogy tavaszi bemutatóik is e szellemben születtek.

 

John Gay ? Johann Christoph Pepusch: KOLDUSOPERA

Együttműködésben a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel

Premier: április 8., 19:00

A produkció a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjának részeként

Tolvajok, csalók, kurvák, piti bűnözők világába vezet ez a XVIII. századi szatirikus népopera. Olyan világba, ahol csak azok maradnak a felszínen, akik ügyesen halásznak a zavarosban, és akiknek nincsenek erkölcsi skrupulusai. Nem is lehetnek, hiszen a morál elvesztette jelentését. A majdnem háromszáz éves társadalomkritika ma is nevettet, azzal a fajta angol fekete humorral, amely ugyan enged távolságot tartani, mégis képes könnyet csalni a szemünkbe. Az előadás stíluskalandozás és időutazás: a játékmód, a színpadi fogalmazás, a zenei megszólalások a népszínműtől a paródiáig, a barokktól a XXI. századig.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem jövőre végzős zenés szakirányú színművész osztálya összetett, műfajokban és stílusokban könnyedén eligazodó pályakezdő fiatalokból áll. Osztályfőnökeik, a Jászai Mari-díjas Novák Eszter és az Erkel-díjas Selmeczi György biztos kézzel vezetik osztályukat ebben a színes stíluskalandozásban. John Gay és Johann Christoph Pepusch barokk zenéjét Selmeczi György hangszerelte újra, hogy olyan zenei világot teremtsen, amely minden korosztály zenei érdeklődését megragadhatja.

?Azért választottuk a Koldusoperát, mert kifejezetten alkalmas arra, hogy a hallgatók a zenés színház terén tanultakat, az estéről-estére való újrafogalmazást gyakorolhassák, és az élő zenének köszönhetően, a zenészekkel való párbeszédet megtapasztalhassák.?

(Novák Eszter, az előadás rendezője)

 

Szereplők:

PEACHUM ? Imre Krisztián

LOCKIT ? Kurucz Dániel

MACHEATH ? Brasch Bence

FILCH ? Jenővári Miklós

HERVASZTÓ MATT ? Borsi Balogh Máté

SIKAMLÓS SAM ? Hajdu Péter István

ZSEBES HARRY ? Hunyadi Máté

KOLDUS ? Fáncsik Roland

SZÍNÉSZ ? Fekete Gábor

PEACHUMNÉ ? Bori Réka

POLLY PEACHUM ? Czvikker Lilla

LUCY LOCKIT ? Széles Flóra

BÚVÁR JENNY ? Józsa Bettina

RAFKÓS DOXY ? Nagy Bakonyi Boglárka

LOTYÓ DOLLY ? Ladányi Júlia

REZES MOLLY ? Mentes Júlia Virginia

SUKEY TAWDRY ? Litauszky Lilla

 

Zenei vezető: Selmeczi György

Dramaturg, fordítás: Sándor Júlia

Karmester: Szabó Mónika

Zenészek: Szép András, Kéringer Dávid, Császár Péter

Díszlet, jelmez: Hermann Anett, Pajor Patrícia

Mozgás: Blaskó Borbála

Rendező: Novák Eszter

 

KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR

Csukás István regénye alapján

Premier: május 5.

Írta: Őri Eszter

Rendező: Magács László

A Dumaszínház Gyerekhajó és a Balatonszárszói Csukás Színház koprodukciója

 

A Keménykalap és Krumpliorr a ?70-es évek legsikeresebb televíziós gyereksorozata volt, melyet több mint tíz országban mutattak be, sőt még Hollywoodban is jutalmaztak. Őri Eszter átiratában, az eredeti óbudai forgatási helyszínektől 15 percnyire, a TRIP Hajón elevenedik meg Csukás István a sorozat alapjául szolgáló regénye. Bagaméri kultikus szerepére Magács László rendező Kerekes Józsefet kérte fel.

?Az előadás képi világával, zenei betéteivel, friss nyelvezetével érhetővé és befogadhatóvá teszi az eredeti történetet a mai fiatalok számára is. Így válik a Keménykalap és Krumpliorr a 9-14 éves korosztály és szülei közös élményévé, ahelyett, hogy a gyerekek értetlenül tekintenének egy letűnt időre, melyért a szüleik rajongtak.?

(Magács László, az előadás rendezője)

 

A történet rövid leírása azok számára, akik már a ?90-es években születtek:

Itt van a nyár, indulhat a vakáció! De mit tehetünk akkor, ha egy jó barátunk beteg és az egész nyári szünetet a szobájában kell töltenie? Hogyan vidítsuk fel és vonjuk be a játékba? Hogy ne veszítsük el? Csináljunk neki egy cirkuszt! Az öt barát ennek szenteli a nyarat, és izgalmasabbnál-izgalmasabb helyzetekkel néznek szembe: majomlopási ügybe keverednek, nyomozásba kezdenek, de közben szembe kell nézniük a lépten-nyomon felbukkanó Bagaméri ármánykodásaival is? És hogy a végén sikerül-e megtartani a Hörömpő Cirkusz előadását? Gyertek el és derítsétek ki! Az előadás során színre lépnek Csukás István regényéből és a filmből jól ismert alakok: Bagaméri, a fagylaltárus, Lópici Gáspár, az utca hírmondója, de új szereplők is megjelennek, hogy végig kísérjék a gyerekcsapat eddigi legnagyobb nyári kalandját.

 

Szereplők:

Bagaméri ? Kerekes József

Lópici Gáspár, Igazgató ? Pille Tamás

Berta ? Csifó Dorina

Gondozó, Fiú ? Kalmár Gergely

Titkárnő, Lány ? Fábián Nikolett

Jóska ? Bahrami Bence

Kis Rece ? Coelho Matteo Dániel

Marci ? Vető Samu

Karcsi ? Ambrus Attila

Anna ? Drahos Nina

Péterke Illés ? Nagy Maja

 

Koreográfus: Hargitai Mariann

Artista vezető: Végh Erika

Artisták: Molnár Gréta, Hellenpárt Levente, Buti Gordon, Cserép Tímea

Díszlettervező: Törőcsik Ambrus

Jelmeztervező: Müller Kata

Író, dramaturg, rendezőasszisztens: Őri Eszter

Rendező: Magács László