The Black Paintings

Francisco Goya spanyol festő halálát követően tizennégy freskót találtak madridi otthonának falain, ahol utolsó éveit töltötte. A képeken erőteljes, kísértő motívumok hangsúlyozták a festő elmezavartól való félelmét és az emberiség sorsára vonatkozó sivár jövőképét. Linning Goya festményeit saját, a mai társadalomra vonatkozó víziójával együtt kelti életre, és helyezi a klasszikus, a világosság és a sötétség közti harc történetébe.

Elénk tárja a küzdelmet, ahogy fényt és reményt keresünk a krízis, a zsarnokság és a kétségbeesés idejében. Arvo Pärt 4. szimfóniájának természetfeletti zenéjére hangolva Nanine Linning Hésziodosz Istenek születése című verséből és Goya vitatottan legsötétebb, legendás fekete festmények sorozatának egyikéből, a Szaturnusz felfalja gyermekét című alkotásából merített ihletet. A The Black Paintings megbízója 2015-ben a Gauthier Dance együttes volt. A Szegedi Kortárs Balett számára ezt kiegészítve Linning egy második részt is koreografál a fekete festmények sorozat rövid történeteinek folytatásaként.

Táncolják: Heim Boglárka, Vincze Lotár, Marie Vilette, Bocsi Petra, Liszkai Zsófia, Nier Janka, Nyeste Adrienn, Francesco Totaro, Adam Bobák, Czár Gergely, Graziano Bongiovanni és Kiss Róbert.

Blue

Az előadásban az alkotók a kék színt egyfajta szimbólumként használva, annak számtalan jelentése köré építik darabjukat. Egyszerűen beszínezik a szereplőket, és az ilyen módon csoportok és egyének között létrejövő színbeli, formai különbségekből adódó játékkal sokféle asszociációra késztetik a nézőket. A társadalmi konvenciókba zárt ember szenvedését, szabadságvágyát, vele szemben az egyéni ambíciókat, a transzcendencia jelenlétét elfojtó közösség erejét mutatja meg a mű. Két ellentétes világ váltakozásának állandó körforgását, szabadság és kötöttség ellentétét, ugyanakkor összetartozását fejtegetik az alkotók. Az angol nyelvben a blue szó a szín jelölésén túl plusztartalmat is hordozhat, egyfajta szomorkás hangulatot is jelent. Ez a többletjelentés indokolja a mű címválasztását.  

Táncolják: Bocsi Petra, Heim Boglárka, Hudacsek Hanna, Liszkai Zsófia, Mészáros Fanni, Nier Janka, Nyeste Adrienn, Kiss Réka, Marie Vilette, Adam Bobák, Graziano Bongiovanni, Kiss Róbert és Vincze Lotár.

Fotó: Tarnavölgyi Zoltán