Kéthetes magyarországi tájolásra indul az Aradi Kamaraszínház, amely a Déryné programban két előadást mutat be több mint tíz településen.

Július 21. és augusztus 3. között A kolozsvári bíró című mesejátékkal és a Móricz-vígjátékokból összeállított A Zördög című élőzenés komédiával várják a közönséget. Az előadások Bokros, Deszk, Sátoraljaújhely, Nábrád, Fonyódliget, Fonyód, Jákfa, Ivánc, Mocsa, Baja, Bátaszék, Véménd, Szászvár és Szarvas településeken lesznek.

A kolozsvári bíró című gyermekelőadás egy ismert történetet mesél el Mátyás királyról és a kolozsvári bíróról, sok humorral, a reneszánsz kor zenéjét a mai hangzásokkal ötvöző, pergő ritmusú, kedves dalokkal. A Tege Antal rendezte előadásban Éder Enikő, Tege Antal, Katkó Ferenc, Gulyás Attila és Szabó Lajos játszanak.

A Zördög című, Móricz-vígjátékokból összeállított, felnőtteknek szóló komédiát Éder Enikő, Tege Antal, Katkó Ferenc, Harsányi Attila és Tapasztó Ernő előadásában, a szabadkai Juhász Zenekar élő zenei játékával, valamint a békéscsabai Tabán Táncegyüttes táncosainak közreműködésével tekintheti meg a közönség. A Tapasztó Ernő rendezte előadás egy színes lakodalmi forgatag eseményein keresztül enged bepillantást a korabeli Magyarország sokszor pajzán jelenetekkel tarkított szerelmi életébe.

A két produkció az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánjának keretében jött létre. Az előadássorozat átlépte a partiumi Arad megye határát, és eljutott a régió, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény és Fehér megyék magyar szórványközösségeihez, majd a magyarországi nézőkhöz is. Már tavaly is szerepelt a Déryné programban. A Zördög az idén bekerült a Déryné Fesztivál programjába is, amelynek Sátoraljaújhely ad otthont július 20. és 24. között.

Nyitókép: részlet A kolozsvári bíró című mesejátékból. Forrás: Aradi Kamaraszínház