Városi sétákkal, workshopokkal, tematikus tárlatvezetésekkel, kiállítással és tudományos konferenciával ünnepli a szecessziót szombattól, a szecesszió világnapjától kezdve két héten át az Iparművészeti Múzeum (IMM) Szecessziós fesztiválja.

A szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünneplik világszerte minden év június 10-én. Ez a nap a századforduló két híres építészéhez kötődik: ekkor halt ugyanis meg Lechner Ödön (1914-ben) és Antoni Gaudí (1926-ban).

Mint a múzeum emlékeztet, immár a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szecessziós szervezet hivatalos programjai közt is szerepel a világnap, amelyhez 2017 óta évről évre egy központi téma mentén csatlakoznak a részt vevő intézmények. Ez a téma idén a szecesszió tipográfiája.

A Szecessziós fesztivál szombati nyitónapján a Ráth György-villa várja a vendégeket egész napos programmal. Az eseménysorozat workshopjainak résztvevői saját ex libris pecsétet, füzetborítót vagy szitanyomott vászontáskát készíthetnek, az IMM azonban számos más programmal, városi sétákkal, műhelylátogatásokkal, előadásokkal, tárlatvezetésekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel is készül június 11. és 25. között.

A közlemény kiemeli a Károli Gáspár Református Egyetem Művészettörténet Tanszékével közösen meghirdetett június 16-i szakmai napot, amelynek záróeseménye A historizáló és szecessziós összművészeti terek rekonstrukciójának és fenntartásának gyakorlati kérdései című kerekasztal-beszélgetés lesz a Károlyi–Csekonics-palotában.

A fesztivál zárónapját június 25-én, a Múzeumok éjszakája keretében tartják, ekkor nyílik meg a Ráth György-villában az Egy kis Bécs Budán – Josef Hoffmann alkotása: a Pikler-villa című kiállítás. A fesztivál összes programja ingyenes, regisztrálni a www.imm.hu/szecifeszt linken lehet.

Nyitókép forrása: az Iparművészeti Múzeum weboldala