fbpx

Kétmillió dollárért kelt el a világ egyik leghíresebb „hibás” postabélyege

A Fordított Jenny nevű bélyegritkaság a legdrágább, amit amerikai aukción vásároltak meg.

A piros, fehér, kék bélyeg leütési ára 1,7 millió dollár volt.

A 24 centes bélyeg egy ritka, 100 darabos ív része volt, amelyet 1918-ban 24 dollárért adtak el egy gyűjtőnek. A bélyegen egy Curtiss JN–4 repülőgép képe van fejjel lefelé nyomtatva. A nyomdahibás ív az amerikai Gravírozási és Nyomdaipari Hivatalból került ki, amikor a világ első menetrend szerinti légiposta-útvonalának emléket állító sorozatot nyomtatták. Az összes többi, képhibát tartalmazó lap megsemmisült. A Robert A. Siegel Auction Galleries által elárverezett bélyeget két szakértői szervezet vizsgálta; a 10-től 100-ig terjedő skálán 95-ös osztályzatot és „Mint Never-Hinged” minősítést kapott. Ezt a minősítést azok a bélyegek kaphatják meg, amelyeket nem használtak és nagyon jó minőségben maradtak fent.

A Fordított Jenny ugyanolyan állapotban van, mint amikor 105 évvel ezelőtt eladták, így nem véletlen, hogy az egyik leghíresebb bélyeg az amerikai történelemben, még a Simpson család ötödik évadának premierjében is szerepelt.

Az egydarabos, rekordértékű árverés előtt a Siegel Auctions már több más példányt is eladott az Fordított Jenny bélyegekből, köztük egy négyes blokkot 2005-ben 2,7 millió dollárért, és egy másik, „Mint Never-Hinged” állapotban lévő blokkot 1,35 millió dollárért 2018-ban.

2021 júniusában a Sotheby’s még ennél is drágábban adott el egy hasonló, négy Fordított Jenny bélyegből álló kollekciót: akkor 4,86 millió dollárt fizetett értük egy gyűjtő.

Forrás: Artnews. Fotó: Angela Weiss/AFP

A rovat további cikkei