Kiss-B. Atilla főigazgató a színház csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kettős bemutató jelentős továbblépés az operettszínház életében, hiszen műfaji kitérőt tesznek.

Grigori Fried Anne Frank című monooperájának címszereplője Süle Dalma, karmestere Pfeiffer Gyula. Rendezője Rátóti Zoltán, aki kiemelte: a mű és az előadás is mély és erőtejes hitvallás az élet nagyszerűsége mellett. Elmondta, hogy inspirálta őket a zene, amely óriási amplitudókat jár be, mint amilyeneket Anne Frank is. Túri Erzsébet díszlettervező arról beszélt, hogy a díszlet titkokat rejt és fed fel, a játék során együtt él a szereplővel.

Az Anne Frank naplójának olvasópróbája
Fotó forrása: Budapesti Operettszínház

A sajtóbemutatón részt vett Fahidi Éva táncművész, holokauszttúlélő, aki elmondta: az általa ismert feldolgozások közül ez még hiányzott. „Közel áll hozzám ez a mű, mert valami fogalmam van arról, hogy az milyen, amikor az embert csak olyan dolgok veszik körbe, amitől meg kell halni. És akkor ezzel szembe tud találni valamiféle olyan kapaszkodót, amitől azt mondja, hogy az élet gyönyörű és mindent el kell követni annak érdekében, hogy az ember éljen, akkor amikor az egész világ azért fogott össze, hogy megölje” – tette hozzá.

Dubrovay László zeneszerző A képfaragó című művéről Kiss-B. Atilla elmondta: a darabot Gáli József írása inspirálta, amelyet neki írt. Kiemelte: Vincze Balázs rendező-koreográfus új műfajt, kamara-táncszínházat hozott létre.

A balettművész elmondta: nemcsak egy koreográfiát készített, hanem „lelkeket gyógyíthatott”, hiszen a főigazgató felismerte, hogy az operettszínház balettegyüttesében olyan tehetséges táncosok vannak, akik ezúttal önálló művészeti alkotással is bemutatkozhatnak.

Noha klasszikus elemek is színesítik, modern balettról van szó. A történet főhőse a képfaragó, aki nem tud kilábalni alkotói válságából, új stílust, új kihívásokat keresne, de képtelen túllépni régi önmagán. Egyszer azonban talál egy múzsát, attól kezdve képes újra alkotni.

A bemutatón a címszerepet Sík Milán, a modellt Ottlik M. Laura alakítja, mellettük Szanyi Tamás, Széphalmi Pál és Bedő Dorisz táncol a produkcióban. További szerepekben Kozmér Alexandra és Gallai Zsolt is színpadra lép.