Richard Wagner A bolygó hollandi című művének bemutatójával, Okszana Liniv vezényletével vasárnap kezdetét vette a Bayreuth-i Ünnepi Játékok.

A bolygó hollandit új rendezésben vitték színre, és világ leghíresebb operafesztiváljának történetében először vezényelt női karmester. A 43 éves ukrán karmesternek ráadásul félház előtt kellett bemutatkoznia, mivel a szokásos kétezer néző helyett csak mintegy kilencszázat engedtek be a fő játszóhelyre, a Festspielhausba a koronavírus-járvány korlátozásai miatt. A meghívott vendégek között volt Angela Merkel német kancellár.

A koronavírus-világjárvány miatt tavaly elmaradt a rendezvény, és a működését 65 százalékban a bevételeiből fedező ünnepi játékoknak mintegy 15 millió euró hiánya keletkezett. Az augusztus 25-ig tartó rendezvénysorozat programján szerepel egyebek között A walkür, a Nürnbergi mesterdalnokok és a Tannhäuser is.

Katharina Wagner intendáns a megnyitó előtt adott interjújában elmondta, hogy technológiai forradalmat fognak végrehajtani a Zöld dombon: azt tervezik, hogy 2023-ban háromdimenziós elemekkel mutatják be a Parsifal című operát. Jay Scheib amerikai rendező, a massachusetti Műszaki Egyetem (MIT) professzora fogja 2023-ban színpadra állítani Richard Wagner utolsó operáját.

A nyitókép a 2019-es eseményen készült. Fotó: Enrico Nawrath