Paravános bábszínház, klasszikus és modern mesék, tantermi előadások is szerepelnek a bábszínházak őszi kínálatában.

Szeptember 15-én 10.00 órától láthatja először a közönség a debreceni Vojtina BábszínházA Csizmadia, a Szélkirály és a Nyúlpásztor esete című bábelőadását. Nyulakat pásztorolni? Nem könnyű mesterség az erre, arra, meg amarra ugráló nyulakat egy helyre terelni, és ott is tartani. Márpedig ezt a próbatételt kell kiállnia annak a szegénylegénynek, aki szeretné elnyerni a királylány kezét, és a birodalom felét. Az előadásban két kevésbé ismert, de méltatlanul mellőzött magyar népmese elevenedik meg egy paravános-kesztyűsbábos játék keretében, sok zenével.

A veszprémi Kabóca Bábszínházban Kertész Erzsi Valami titkos dolog című tantermi színházi előadását mutatják be elsőként szeptember 27-én. A felső tagozatosoknak és középiskolásoknak szóló Rómeó és Júlia bemutatója pedig november 5-én lesz. A darabot William Shakespeare nyomán Markó Róbert alkalmazta színpadra és a Veszprémi Petőfi Színház, a Kabóca Bábszínház és a Temesvári Csiky Gergely Színház koprodukciójában mutatják be.

Májustól játsszák a Lilliput Színházban az Óz, a nagy varázslót
Fotó forrása: szigligeti.ro

A szombathelyi Mesebolt Bábszínház a Michael Ende meséjéből készült Lenka és a tündér című előadással nyitja az évadot szeptember 15-én. Ha egy dühös kislány varázserőre tesz szert, akkor garantált a bonyodalom, az előre nem látható helyzetek sokasága. Michael Ende világhírű meséje különleges, izgalmas bábtechnikák segítségével elevenedik meg a Mesebolt Bábszínház színpadán, sok humorral, bölcsességgel és rengeteg mesélőkedvvel.

Holdodiglan (Kövér Béla Bábszínház)
Fotó forrása: koverbela.hu

A nagyváradi magyar művészi bábjátszás hetvenedik évfordulóját ünnepli ebben az évadban a Lilliput Társulat. A jubileumi évadot a FuxFeszt negyedik kiadása indítja. A szeptember 30.–október 5. között sorra kerülő találkozón az erdélyi magyar hivatásos bábszínházak előadásai mellett jelen lesznek Magyarország elismert társulatai, bábszínházi alkotói is, köztük a zalaegerszegi Griff Bábszínház, a Fabók Mancsi Bábszínháza, a MárkusZínház, Pályi János, Markó-Valentyik Anna, a Vojtina Bábszínház, illetve a Bozsik Yvette társulat. A Lilliput Társulat első bemutatója a Szabó Attila által rendezett A boldogság madara lesz.

A Lilliput társulat

A szegedi Kövér Béla Bábszínház szeptember 1-jén tartotta az évad első premierjét, de Kardos Tünde japán mesék alapján írta Holdodiglan című műve a bérletes előadások között is szerepel majd. Október 6-án lesz A Szemüveges Szirén című darab ősbemutatója. Dunajcsik Mátyás művét Scheneider Jankó írta bábszínpadra. December 1-jétől játsszák a Pinokkió című zenés marionettjátékot Adela Moldovan rendezésében, február elejétől szerepel a színház repertoárján a klasszikus népmese alapján írt A kiskakas gyémánt félkrajcárja című előadás.

A kecskeméti Ciróka Bábszínház első bemutatója egy koprodukció lesz. A Budaörsi Latinovits Színházzal közösen viszik színre Beck Andrea A titoktündér című meséjét, Kuthy Ágnes rendezésében. A darabot október 1-én mutatják be Budaörsön, a Városi Ifjúsági Klubban.

A Ciróka társulata

Közben egy új darab próbái is elkezdődtek: A békakirály című Grimm-mesét Magdalena Miteva állítja színpadra, új köntösben. A bolgár rendezőnő első alkalommal dolgozik együtt a Ciróka társulatával. Az előadás bemutatója október 4-én lesz.

A zalaegerszegi Griff Bábszínház évadnyitó előadása a Dániel András–Khaled-Abdo Szaida koprodukciójában készült, Boszorkányok a Bármi utcából.

Boszorkányok a Bármi utcából
Fotó: Somogyi Tamás

A két boszorkány, Matild és Margaréta már izgatottan készül a szeptember 21-i bemutatóra.

Az egri Harlekin Bábszínházban a 3-6 éves Lurkóknak készül az első bemutató szeptember 29-én, a Nyitnikék különleges bábokkal és sok zenével, Boldizsár Ildikó A Kormos varjú, a Holló és a Csóka meséje című meséje alapján.

A madarak népes és sokszínű családjában folyamatosan viták és viszályok ütik fel a fejüket. Az énekesmadarak azon kapnak hajba, hogy kinek a hangja szebb, a ragadozó madarak azon, hogy a nap mely szaka alkalmasabb a vadászatra, és abban sem tudnak megállapodni, hogy mi a fontosabb: az, hogy nagy legyen a madártojás, vagy inkább az, hogy sok legyen belőle. Nincs könnyű dolga a Kőszáli Sasnak, a madarak királyának, mert hogy a szárnyasok sereglete minden kérdésre tőle várja a választ. Márpedig nap, mint nap viszályok között élni nem jó: vajon mit kell tennie a királynak ahhoz, hogy elhozza a békét a madarak sokszínű családja számára?

Budapest Bábszínház első bemutatója a Holdbeli csónakos című előadás lesz október 8-án Hoffer Károly rendezésében. Weöres Sándor költői mesejátéka a szó legmélyebb, legnemesebb értelmében mese is, játék is. A vásári bábhagyomány humorát és szabadságát ötvözi a klasszikus népmesék felnőtté válásról szóló történeteivel, darabjában egyszerre van jelen a bábjáték könnyedsége és az élet komolysága. Az előadás a család minden tagjához szól.

A 70 éves bábszínház jubileumát fesztivállal ünnepli, amelyről itt számoltunk be.