A Cillian Murphy főszereplésével forgatott Small Things Like These című ír–belga filmmel nyílik meg csütörtökön este a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.

Leterítik a vörös szőnyeget a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválnak helyet adó Berlinale Palota bejárata elé. Fotó: MTI / EPA / Clemens Bilan
Leterítik a vörös szőnyeget a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválnak helyt adó Berlinale Palota bejárata elé. Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A Claire Keegan azonos című regényéből készült filmdráma 1985 karácsonyán játszódik egy katolikus egyház befolyása alatt álló ír faluban. Murphy családos szénkereskedőt alakít, aki váratlan felfedezést tesz, ami arra készteti, hogy szembesüljön a múlttal és a település cinkos hallgatásával. Tim Mielants rendezése egyike a versenyprogramban szereplő húsz alkotásnak, amelyek az Arany Medve fődíjért és az Ezüst Medve díjakért küzdenek.

A fesztivál közönsége ebben a mezőnyben láthatja majd a közeli jövőben játszódó Another End című olasz filmet Gael Garcia Bernallal, a Black Tea című drámát, amelyben egy elefántcsontparti nő és egy kínai férfi szeret egymásba, a La cocina című mexikói-amerikai produkciót, az A Different Man című amerikai filmet, a LEmpire című, Észak-Franciaországban játszódó sci-fi vígjátékot és a Gloria! című olasz-svájci történelmi drámát.

Berlinale Mé el Ain.jpg
Részlet a Mé el Ain című tunéziai drámából. Fotó: Tanit Films / Midi La Nuit / Instinct Bleu

A versenyprogramban mutatkozik be Olivier Assayas Hors du Temps című új filmje is, továbbá az antifasiszta ellenálló Hilde Coppiról szóló In Liebe, Eure Hilde, a Teheránban játszódó My Favourite Cake című románc, a Langue Étrangere című francia-német-belga koprodukció, a Mé el Ain című tunéziai dráma, a nepáli Shambhala, a német Sterben, a Das Teufels Bad című osztrák-német kosztümös produkció, a Vogter dán-svéd börtöndráma és az Isabelle Huppert-rel forgatott A Travelers Needs című dél-koreai alkotás is, valamint a Pepe című film, amelynek narrátora annak a vízilónak a szelleme, amelyet Afrikából szállítottak a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar állatkertjébe. A 20 versenyfilm között két dokumentumfilm is szerepel: az Architetcton és a Dahomey.

A többnyire koprodukcióban forgatott filmek 30 országot képviselnek, 19 alkotást világpremierként mutatnak be, hat filmnek a rendezője vagy társrendezője nő volt.

A díjról döntő nemzetközi zsűri elnöke idén az Oscar-díjas, kenyai származású színész-rendező, Lupita Nyong’o, a zsűri további tagjai pedig Brady Corbet amerikai színész-rendező, Ann Hui hongkongi rendező, Christian Petzold német rendező, Albert Serra spanyol rendező, Jasmine Trinca olasz színész-rendező és Okszana Zabuzsko ukrán író.

A világ legjelentősebb nemzetközi filmmustrái közé sorolt Berlinaléra, amelyen több száz filmet vetítenek, számos tekintélyes filmest és sztárt várnak. Köztük lesz Kristen Stewart, Lena Dunham és Amanda Seyfried is. Martin Scorsesét február 20-án tiszteletbeli Arany Medve díjjal tüntetik ki Berlinben.

Carlo Chatrian, a filmfesztivál művészeti igazgatója a Berlinale honlapján publikált közleményében hangsúlyozta, hogy az idei programban igyekeztek megteremteni a lehető legjobb egyensúlyt a már elismert alkotók és a független filmművészet új, erőteljes hangjai között. A válogatás a történetek, a mesélőik és a stílusok sokféleségét tükrözi, és jól reprezentálja a filmnyelv széleskörű lehetőségeit.

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál ünnepélyes díjkiosztó gáláját február 24-én rendezik meg a Berlinale Palast színháztermében.