Magyar, osztrák, szlovén, német, holland, spanyol és mexikói résztvevőkkel szombattól augusztus 22-ig immár hatodik alkalommal szervezik meg Balatonfüreden a Nemzetközi Kürt Akadémiát.

A kurzus művészeti vezetője Zempléni Szabolcs, a hamburgi Zeneművészeti Főiskola kürtprofesszora. A Kürt Akadémián két korcsoportban zajlik a képzés, a mesterkurzuson 17–28 éves korig 24 résztvevővel, a fiatal korosztály kurzusán 12–16 éves korig 8 résztvevővel.

A kurzus tanára lesz Christian-Friedrich Dallmann (Berlin), Zempléni Szabolcs (Hamburg/ LFZE Budapest), Takács Miklós (Drezda), Saar Berger (Trossingen), Szőke Zoltán (LFZE Budapest) és Borbíró Máté (PTE Pécs), korrepetitora Akiko Nikami (Berlin).

Évente csaknem 30 résztvevővel zajlanak a kurzusok, idén a mintegy 60 jelentkezőből összesen 32 kürtös vehet részt az eseményen. Minden nap lesznek egyéni órák, ezenkívül beosztás szerint zongorás próbák, illetve kamaraegyüttes-próbák.

Az évente
megszervezett eseménynek a Balatonfüredi Református Általános Iskola és a
Ferencsik János Zeneiskola ad otthont, a programot hangszerkészítő mesterek
hangszerkiállításai és előadásai kísérik, valamint tesztelni is lehet majd a
kiállított hangszereket és tartozékokat. Az érdeklődők részt vehetnek
hangszerészek bemutató előadásain és natúrkürtkurzuson is.

Az akadémia nyitóhangversenyén a kurzus tanárai mellett fellép Kristóf Réka énekes, a Virtuózok tehetségkutató 2017-es abszolút győztese és Ránki Fülöp zongoraművész.

A program a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program, a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Jeunesses Musicales Hungary szervezésében jött létre.

A nyitóképen a Ferencsik János Zeneiskola. Fotó forrása: reformatusisk.hu