fbpx

Kezdődik a Cziffra György-emlékév

Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Balázs János zongoraművészek online koncertjével, február 9-én, este fél nyolckor indul a több mint száz programból álló eseménysorozat. Az est házigazdája Bősze Ádám zenetörténész lesz.

Cziffra Liszt és Dohnányi nyomdokain egy olyan előadói hagyományt képviselt, amely még mentes a lemezfelvételek sterilitásától, ám elevenen él benne az a bravúros improvizációs könnyedség és a különböző stílusok szintetizálásának magától értetődő képessége, amely annyira élővé és egyénivé tette a 19. század nagy előadóinak játékát. A február 9-ei nyitóeseményre Balázs János, az emlékév művészeti vezetője olyan művészeket kért fel, akik még közvetlenül tanulhattak Cziffrától. Az esten részt vevő négy kiváló zongoraművész pályája során továbbvitte azt a művészi örökséget, amit a mestertől kaptak. Nemcsak zongorajátékukkal, hanem személyes emlékekeikkel is felelevenítik a világhírű zongoraművésztől kapott szellemi örökséget. A kormány a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-emlékévvé nyilvánította. A nyitó program a járványhelyzetre tekintettel online, ingyenesen megtekinthető, részletek az emlékév weboldalán.

Dráfi Kálmán, a Zeneakadémia habilitált egyetemi tanára, volt tanszékvezetője zongoristák generációit indította el a pályán. Mind nemzetközi művész-, mind oktatói karrierjének fontos állomása volt a Cziffra György által alapított senlis-i Liszt Ferenc Auditorium, ahol vezető tanárként segítette a fiatalokat. Mocsári Károly, a Cziffra Fesztivál visszatérő vendége, a Francia Liszt Társaság művészeti szaktanácsadója a Cziffra Alapítvány egykori ösztöndíjasaként és a Cziffra Alapítvány zongoraversenyének nyerteseként indulhatott el a nemzetközi koncertéletben. Bogányi Gergely személyesen tanulhatott Cziffra Györgytől, kurzusokon vehetett részt, és nemzetközi művészpályáján a mai napig továbbviszi a tőle kapott zenei örökséget. Balázs János, a Cziffra Fesztivál és a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője személyesen nem ismerhette Cziffra Györgyöt, mégis a világhírű zongoraművésznek köszönheti, hogy zongoraművészi pályát választotta. Az esten részleteket tekinthetünk meg Kékesi Attila és Havas Miklós A Virtuóz című dokumentumfilmjéből.

A fesztivál korábban meghirdetett koncertjeit a járványügyi helyzet lehetőségeihez igazodva újratervezték, a sorozat a rendhagyó körülmények miatt februártól júniusig kínálja programjait. A februárra meghirdetett hangversenyek közül elsősorban azokat rendezik meg online közvetítés formájában, ingyenes eléréssel, amelyeken fiatal magyar tehetségek működnek közre.

Fotó forrása: cziffrafesztival.hu

A rovat további cikkei