A MITEM-en olyan nemzetközi hírű alkotók rendezései láthatók, mint Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Alekszandar Popovszki, Emma Dante és Victoria Thierrée Chaplin. A részt vevő országok között van Magyarország mellett Algéria, Franciaország, Görögország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna.

A VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót a világhírű rendező, Robert Wilson Oidipusz című előadásával nyitják meg.

A Szophoklész Oidipusz király című drámájának felhasználásával írt darabot szombaton is láthatja a közönség. Szeptember 21-én, a magyar dráma napján Törőcsik Marira emlékeznek a MITEM-en. Az emlékest számos neves művész fellépésével, Bérczes László rendezésében látható. A fesztiválon mesterkurzust tart Anatolij Vasziljev, akinek Asino (Szamár) című dokumentumfilmjét az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik szeptember 22-én.

A MITEM idei díszvendége, Theodorosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapító-igazgatója Alarme című darabját,

valamint Aiasz, az őrület című rendezését láthatja a közönség az athéni Attisz Színház előadásában. Alekszandar Popovszkinak, a maribori Szlovén Nemzeti Színház művészeti vezetőjének két rendezését, a Rómeó és Júliát, valamint A Mester és Margaritát láthatja a közönség a MITEM-en.
Tompa Gábor rendezésében a Godot-ra várva című darab portugál színészek előadásában látható. A portói Sao Joao Nemzeti Színház adja elő Samuel Beckett darabját.

A fesztiválon több határon túli magyar színház is szerepel:

a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata Az ember tragédiája című előadását hozza el, emellett látható lesz a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely Pilinszky János művei alapján készült, Éjidő című darabja. A Kolozsvári Állami Magyar Színház Henrik Ibsen Nóra című művét mutatja be a MITEM-en, valamint látható Szőcs Géza Raszputyin című darabja, amelyet a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Sardar Tagirovsky rendezésében ad elő.

A MITEM záróelőadásán Gorkij A Nap fiai című művét láthatja a közönség a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház előadásában. A társadalmi dráma a kolerajárvány alatt játszódik. A programban szerepel a Bűn és bűnhődés című előadás is, amelyet az orosz színház egyik fenegyereke, Konsztantyin Bogomolov rendezett.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A közönség láthatja a kijevi Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház Limerivna című produkcióját is Ivan Urivszkij rendezésében. Spanyolországból a Navarrai Egyetemi Múzeum produkciója, Ignacio García rendezése, az Énekek éneke című előadás kapott helyet a programban. Az olasz Emma Dante rendezésében a Misericordia című előadás látható, amely három nő történetét meséli el. Omar Fetmouche Bravó a művésznek című kamaradarabja pedig az algériai művészek nehéz életét ábrázolja. A fesztiválon Victoria Thierrée Chaplin is vendégszerepel Bells & Spells című darabjával.

A Nemzeti Színház három saját előadását – Az ajtót, a Médeiát, valamint A Mester és Margaritát – mutatja be a találkozón.

A színházi előadások és szakmai programok mellett a fesztivál ideje alatt kiállítások, koncert és filmvetítés is várja a közönséget.

Nyitókép: Tóth Auguszta a MITEM sajtótájékoztatón. Fotó: MITEM/Eöri-Szabó Zsolt