Színes kulturális és zenei kínálattal várja csütörtöktől a közönséget a Double Rise fesztivál az erdélyi Torockón.

A Fehér megyében, a Székelykő lábánál tartandó háromnapos fesztiválon fellép a 30Y, az Analog Balaton, a 4S Street, a Margaret Island és Pogány Induló. A Kispál és a Lovasi pénteki produkciójára a Kispál-rajongókat is várják, ez az egyetlen idei fellépésük Erdélyben.

A fesztivál könnyűzenei kínálata idén elektronikus zenei programmal is bővül, a Dübörgőben minden este más lemezlovas keveri a zenét. Torockón először gyűlnek össze Erdély és Magyarország underground elektronikus zenei kollektívái, hogy a megszokott mainstream EDM zenék mellett igazi alternatívát mutassanak.

Juhász Anna irodalmár és Vecsei H. Miklós közös irodalmi udvarral várja a fesztiválozókat. A Poket-Petőfi Pajtában koncertszínházi formában szólalnak meg József Attila, Pilinszky János, Csoóri Sándor és Nemes Nagy Ágnes költeményei. A Petőfi-bicentenárium alkalmából a 26 év – Privát Petőfi című darab erdélyi premierjét is itt tartják, a főszerepet Adorjáni Bálint játssza. Látható lesz Beck Zoli (30Y) Kártyajáték című produkciója és Vecsei H. Miklós József Attila-előadása Balla Gergő (Platon Karataev) közreműködésével.

A Folkudvarban a Parno Graszt és a Csángálló lép fel, de kalotaszegi, szászcsávási és magyarlapádi hagyományőrzők, környékbeli adatközlők is jelen lesznek. A házigazda Kacsó Hanga Borbála és Berecz István, valamint a Tokos Zenekar lesz. A Kriza János Művelődési Ház színháztermében ifj. Vidnyánszky Attila és színész csapata előadásait nézhetik meg a fesztiválozók. A kisteremben berendezett Filmklubban a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmszakos hallgatóinak vizsgafilmjeit, illetve magyar nagyjátékfilmeket vetítenek, az alkotók közül Ugron Zsolnával és Tősér Ádámmal közönségtalálkozó is lesz.

A szervezők a sportolni vágyókra is gondoltak: lesz szervezett túra, rafting az Aranyos folyón, e-bike, sárkányrepülés és íjászat. Közéleti témában is lesznek előadások, és helyi termékekből közösségi fesztiválbrunchot is tartanak.

Nyitókép: a közönség a Tankcsapda együttes koncertjén a Double Rise fesztiválon 2018-ban. Fotó: Biró István / MTI