Hatodik évadát kezdi meg a Zenélő Budapest koncertsorozat júliusban. Idén 200 minikoncert várja a közönséget – hangsúlyozta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára, kiemelve, hogy a kulturális államtitkárság 50 millió forinttal támogatta a programsorozatot.

Emlékeztetett arra, hogy a világ Magyarországot a klasszikus zene országának tartja, de a statisztikák szerint a magyar lakosságnak csupán  hét százaléka olyan klasszikuszene-fogyasztó, aki jegyet vagy bérletet vált valamilyen hangversenyre. A Zenélő Budapest a különleges flashmobszerű koncertekkel nemcsak szórakoztatja, hanem a klasszikus zene irányába is elmozdítja a közönséget – hangsúlyozta az államtitkár.

A Zenélő Budapesten a koncertek mellett különleges közösségi hangszerekkel is készülnek. A Götz Nándor művészeti vezető által tervezett hangszereket a Millenáris parkban vasárnaponként, a Várkert Bazár-Gloriettnél péntekenként, a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán pedig szombatonként próbálhatja ki a közönség.

Mindhárom helyszínre három szett készül a hangszerekből – mondta Götz Nándor, hangsúlyozva, hogy ezek az eszközök játékosan vezetik be a gyerekeket a zene birodalmába, a gyerekek a hangszereket megszólaltatva  bekapcsolódhatnak a koncertekbe is. Szerepel köztük egy hokétusz nevű, két hangsorral rendelkező ütős hangszer vagy a pagoda elnevezésű pentaton zeneszerszám is.

A Zenélő Budapest programsorozat megálmodója Götz Nándor művészeti vezető és édesapja, Götz Béla volt, akik újragondolták a szabadtéri zenélést, és teljesen új struktúrában valósították meg az utcazenélést – idézte fel Tóth László, a Budapesti Filharmónia Társaság elnöke, hozzátéve: a cél, hogy intimebb formában, a közönséghez testközelbe hozva népszerűsítsék a muzsikát.

Elmondta azt is, hogy egy hónap múlva jelenik meg  egy online rövidfilm, amellyel a karanténidőszak lezárulását ünneplik meg.  A filmben Götz Nándor népdalfeldolgozása hangzik el, amelyet mintegy száz zeneművész által létrehozott élőlánc szólaltat meg.

A programsorozatban hallhatók lesznek klasszikusok dzsesszhangszerelésben, szaxofonkvartett, a szvingkorszakot idéző koncert, huszárruhás rézfúvósok, női vonósnégyes, erdélyi népzene és fafúvósok operaénekessel. 

Idén is két helyszínnel csatlakozott a Várkapitányság a Zenélő Budapesthez. A Magyar Nemzeti Galéria előtt, a Savoyai-teraszon minden pénteken erdélyi népzene, a Várkert Bazár-Gloriettnél pedig minden szombaton és vasárnap huszárruhás rézfúvósok adnak rövid koncertet.

A Táncsics utcában középkori erőd maradványait bemutató kiállítás nyílt, és Hauszmann paripái címmel tematikus várséták is várják az érdeklődőket.