hettorony
Fotó: mma.hu

Mint a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben felidézték: a Makovecz Imre által az 1992-es sevillai világkiállításra tervezett magyar pavilon üzenete adott inspirációt arra, hogy tíz évvel később megrendezzék az első Héttorony Fesztivált.

Az összművészeti fesztivál november 9-én kezdődik és Makovecz Imre születésnapján, november 20-án ér véget. A programok jórészt az építész által tervezett vagy hozzá szorosan kapcsolódó helyszíneken zajlanak és szellemi hagyatékát kívánják bemutatni a közönségnek. A tárlatokat rangos népzenei és világzenei produkciók, valamint kortárs képzőművészeti, táncos, filmes és építészeti műhelyek kísérik.

A Budai Ciszterci Szent Imre templomban a Pro Musica Leánykar hangversenyével veszi kezdetét a sorozat november 9-én, majd másnap Csíkszeredán, a Millenniumi templomban folytatódik, ahol Sevilla ?25 tervező: Makovecz Imre címmel nyílik kiállítás. Kolozsváron a Törökvágási református templomban Makovecz Anna képzőművész Én vagyok a táj című kiállítását lehet majd megtekinteni november 11-én, valamint a Szent Efrém Férfikar és a Balázs Elemér Group koncertjére is várják a közönséget.

Szigetváron november 12-én a Vigadó Kulturális Központ homlokzatát fényfestéssel teszik különlegessé, a belső térben pedig Összekötni az eget és a földet címmel válogatást lehet látni Makovecz Imre munkáiból. Az estet a Magyar Állami Népi Együttes fellépése zárja.

A bécsi Hundertwasser Museumban tartanak tárlatvezetést november 13-án. Itt A magyar organikus mozgalom Kós Károlytól Makovecz Imréig címmel Anthony Gall, Elmúlás a nádtetők alatt ? Mezőség elveszett épületei címmel pedig Henics Tamás előadására várják a közönséget. Este Barabás Lőrinc ad koncertet a helyszínen.

Másnap a makói Hagymaházban nyílik tárlat Táltos dobok üzenete címmel Nagy Mari és Vidák István textilművészek, valamint ifjabb Vidák István és Vidák Anna nemezkészítők munkáiból, majd a Huun Huur Tu koncertjére várják az érdeklődőket.

Zalaegerszegen november 15-én a Keresztury Hangverseny- és Kiállítóteremben Makovecz Imre Naplója I.?II. címmel nyílik kiállítás. Makovecz Imre naplójából Hüse Csaba színművész olvas fel részleteket, a napot a Lajkó Félix Trió koncertje zárja.
A paksi Szent Lélek Templomban rendeznek bemutatót november 16-án Makovecz Imre templomai címmel, majd Csizmadia Anna és barátai, valamint a Fonó Zenekar ad koncertet, a siófoki Evangélikus Templomban pedig másnap Makovecz angyalai címmel lesz látható kiállítás. Ezen a helyen a szerb Braca Teofilovici és a Cimbalom Brothers koncertezik.

A Fonó Budai Zeneházban november 19-én makettkiállítást rendeznek Sevilla ?25 címmel, majd Czencz József Katedrális ? Magyarország Sevillában című filmjét vetítik. A napot ezen a helyszínen Kis Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás koncertje zárja.

A rendezvénysorozat a Pesti Vigadóban ér véget november 20-án Dresch Mihály gálakoncertjével.

Forrás: MTI