fbpx

Kezdődnek a Cziffra Fesztivál felvezető programjai

Hagyományosan november 5-én, Cziffra György születésnapján kezdődnek a Cziffra Fesztivál előzetes programjai.

Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ évről-évre a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasainak hangversenyével emlékezik meg a zongoravirtuózról, aki gyerekkorát a kerületben élte. Ez alkalommal Pusker Júlia hegedűművész és Szabó Marcell zongoraművész ad koncertet Angyalföldön.

A két művész műsorán J. S. Bach: g-moll hegedű szólószonátája és Debussy Gyermekkuckó című műve szerepel, közösen adják elő C. Franck A-dúr szonátáját. A koncertre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Szabó Marcell

„Az elmúlt években sikerült alapvető missziónkat, emlékápoló tevékenységünket megvalósítani. Cziffra György szellemi és művészi hagyatéka hosszú idő után hazatalált. Örülök, hogy ebből az örökségből táplálkozva, azt tovább építve olyan jövőbe mutató programokat sikerült elindítanunk – támogatóink segítségével –, mint a mesterkurzusok, vagy a Cziffra Fesztivál díjai, amely által eddig több mint 10 millió forint összeggel volt lehetőségünk támogatni a pályájuk elején álló fiatal művészeket, valamint elismerni a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket” – árulta el Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapító-művészeti vezetője.

Boros Misi is fellép a fesztiválon
Fotó: Dancs Enikő Bianka

November 20-án Ágyúk és virágokCziffra György emlékezete címmel a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetével közös rendezésében először valósul meg nemzetközi tudományos műhelytalálkozó, amely Cziffra György életművét három szempont szerint dolgozza fel. A rendezvényen hazai és nemzetközi kutatók, valamint pályatársak tekintik át a kutatás már meglévő eredményeit.

November 23-án a Nagytétényi Cziffra György Kulturális Központban Hommage a Cziffra elnevezésű koncerten Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, valamint tanítványaik emlékeznek meg az 1956-ig a kerületben élő zongoraművészről.

A nagy sikerű sorozat a kezdetek óta a legelismertebb művészekkel – mint Arcadi Volodos, Pierre Laurent Aimard, Vásáry Tamás, Mischa Maisky, Jose Cura, Bogányi Gergely, Jandó Jenő – , valamint nyitott művészetszemlélettel és műfajilag befogadó programstruktúrával várja a közönséget. A zenei programokon túl a Cziffra Fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatalok támogatására, díjakkal, mesterkurzusokkal és bemutatkozási lehetőségekkel segíti a jövő művészeit évről évre. A február 16. és 23. között tartandó Cziffra György Fesztivál 2020-ban is több helyszínen tartja programjait, sokszínű, egyedi témájú estjein minden műfajból a legkiemelkedőbb művészekkel találkozhat a közönség.

Bővebb információ a Cziffra Fesztivál honlapján olvasható.

A rovat további cikkei