fbpx

Ki állította itthon az első karácsonyfát? – podcast ajánló

Hogyan ünnepelték a karácsonyt és az új évet a reformkorban? Vajon mi volt a Tarka Művek, amivel Szendrey Júliát ajándékozták meg karácsonykor a gyerekei? És ki állított hazánkban elsőként karácsonyfát? A korszak ünnepi szokásairól szól az e heti Talpig magyar.

Hogyan ünnepelték a reformkorban a karácsonyt? Mióta számít családi ünnepnek, és hogyan köszöntötték az új esztendőt a 19. századi Magyarországon? Beszélgetőpartnerünk: Fónagy Zoltán történész, az MTA tudományos munkatársa 

Szendrey Júlia gyerekei szobai tűzijátékot, táblás játékokat, mesekönyveket kaptak karácsonyra. De vajon mi volt a Tarka Művek, amivel őt ajándékozták meg a gyerekei? Gyimesi Emese irodalomtörténész, Szendrey Júlia-kutató mesél erről. 

Egyes feljegyzések szerint a martonvásári Brunszvik-kastélyban állították az ország első karácsonyfáját. Brunszvik Teréz persze nemcsak erről volt híres: ő alapította az első magyar óvodát. A reformkori újítót Miklós Gergely muzeológus mutatja be. 

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám. 

Nyitókép: karácsony a fővárosban: ajándéktárgyak válogatása. A Vasárnapi Újság grafikája. Frrás: OSZK EPA

A rovat további cikkei