A pécsi születésű Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906-1997) a 20. századi egyetemes képzőművészet iskolateremtő mestere, a nagyhatású op art irányzat képviselője volt. Vasarely 1929-ben Bortnyik Sándor Műhely elnevezésű ? ?magyar Bauhausként? is emlegetett ? iskolájában tanult, ahol az elemi formák, a színek, a vonalak, foltok, betűk kompozíciós szerepét elemezték. A művész e szemlélet birtokában, Párizsba érkezését követően gyógyszergyárak, orvosok, könyvkiadók, reklámcégek számára dolgozott. Festészeti munkássága közel két évtizedig a háttérbe szorult, ugyanakkor megfelelő anyagi körülményeket tudott biztosítani családja, illetve későbbi alkotótevékenysége számára.

v1

 

Az orvosok számára készült tömör, jól értelmezhető grafikákból sugárzik Victor Vasarely humora, játékos derűje ? írja a Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-hez eljuttatott közleményben. Kitérnek arra is, hogy a 110 éve született művész pécsi múzeuma ? a franciaországi Aix-en-Provence-ban található Vasarely Múzeumhoz hasonlóan ? 40 éve nyílt meg. A művész szülőházában kialakított pécsi múzeumban a megyeszékhelynek ajándékozott mintegy 400 festményből, egyedi és sokszorosított grafikákból, nagyméretű szőnyegekből és plasztikákból álló kollekciót őriznek.

v2
Victor Vasarely

 

A művész születésének 110. évfordulójához kapcsolódó további rendezvényekről szólva a közlemény emlékeztetett arra, hogy jelenleg is látható a stuttgarti Magyar Intézetben a pécsi gyűjteményből kiválasztott 20 Vasarely-mű. A kiállítást decemberben a brüsszeli Magyar Intézetben is megtekinthetik az érdeklődők. Veszprémben novemberben, a Laczkó Dezső Múzeumban rendeznek tavaszig nyitva tartó kiállítást az alkotó műveiből, januártól májusig pedig a franciaországi kiállítássorozat anyagából Isztambulban, a Művészeti Egyetem Galériájában, majd az izmiri Francia Konzulátus kiállítóhelyén rendeznek Vasarely-kiállítást, amelyre Pécsről is kölcsönöznek 19 alkotást.

 

Forrás: MTI

Fotó: jpm.hu