A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2020-ban hívta életre a nemzetközileg elismert magyar formatervezőről, Stefan Lengyelről elnevezett ösztöndíjprogramot, amely a teljesítményalapú támogatás mellett a hallgatók naprakész iparági kompetenciáinak bővítésére és szakmai integrációjára helyezi a hangsúlyt.

Idén ősszel első alkalommal rendeznek kiállítást az ösztöndíjas hallgatók munkáiból. Az ingyenesen megtekinthető kiállítás olyan kísérleti koncepciókat és kutatásokat mutat be, melyek az első lépések lehetnek a jövő ökoszisztémáját és a dizájnszakma sorsát alakító hatékony döntések felé.

Sinay Domonkos hídterve az erdélyi Méra Világzenei Fesztivál helyszínére. Forrás: MOME

Az ösztöndíj nyertesei többek között az urbanizáció fenntarthatóságának, a társadalmi szakadékok áthidalásának és a múlt kritikai értelmezésének módjait kutatják a dizájn eszközrendszerével, mindeközben a kreatívipar fejlődésének irányait is keresve. 

2022-ben az ösztöndíjat immár harmadik alkalommal nyerte el tizenhat kiemelkedően tehetséges MOME-s hallgató. A díjazottak fél éven keresztül havi 150 000 forintos támogatásban részesülnek, emellett az egyetem partnerei, a Market Építő Zrt. és a BeLight! közreműködésével versenyképes gyakorlati ismereteket is szerezhetnek egyebek mellett az építészet területén projektalapú, kutatás-fejlesztési kurzusokon keresztül.  

A kiállítás szeptember 20. és október 2. között tekinthető meg a MOME Ground épületében.

Nyitókép: Guthy Máté buszmegállóterve. Forrás: MOME