A Cziffra Fesztivál és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának közös eseményeként valósul meg a Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság című időszaki, hiánypótló kiállítás a levéltár épületében.

Cziffra György 1950-ben feleségével és fiával megpróbálta elhagyni Magyarországot – sikertelenül. Feleségét és őt többéves börtönbüntetésre, majd kényszemunkára ítélték, fiát pedig nevelőintézetbe adták. Így találkozott egymással Cziffra és a magyar állambiztonság, a vonatkozó dosszié pedig megtalálható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának iratai között.

2024. február 14-én megnyílik a Levéltár időszaki kiállítása a világhírű zongoraművész és a politikai rendőrség kapcsolatáról Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság címmel. A tárlat speciális nézőpontból kiindulva, számos, eddig nem publikált dokumentumon és forráson keresztül, elsősorban levéltári iratok, fényképek felhasználásával mutatja be Cziffra életének és művészetének egy-egy időszakát, valamint Cziffra személye által részben az állambiztonság működését is.

A tárlatot neves művészek, a korszakot jól ismerő történészek részvételével megrendezendő beszélgetések, előadások teszik még színesebbé, változatosabbá a kiállítás nyitvatartása alatt. A tárlat díjtalanul február 15-től szeptember 14-ig látogatható nyitvatartási időben az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kiállítóterében (1067 Budapest, Eötvös utca 7.). A kiállításmegnyitón a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A megnyitót követően, február 14-én 19 órától Farkas Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész szólóestje lesz hallható a szomszédos Eötvös10 Színháztermében. A zenész generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoristája, a romantikus repertoár széles körben elismert interpretátora, több nemzetközi zongoraverseny győztese, a világ legjelentősebb zenei fesztiváljainak és koncerttermeinek állandó meghívottja.

További információ a koncertről és jegyek a Cziffra Fesztivál weboldalán érhetők el.

A képen Cziffra György. Fotó: Kresz Albert