fbpx

Kiállítás nyílt Józsa János fazekasmester munkáiból

Józsa János korondi fazekasmester, a Népművészet Mesterének a pandémia alatti bezártságban született alkotásait mutatja be a budapesti Józsa Judit Galéria Józsa János 80 – Csak tiszta forrásból! címmel vasárnap megnyílt kiállítása.

„Józsa János nyolcvan esztendőnyi életpéldájával nemcsak tisztán látja, de a mi számunkra is láttatni tudja az élet igazságait” – méltatta a születésnapját vasárnap ünneplő fazekasmestert a kiállítás megnyitóján az Országgyűlés elnöke.

Kövér László felidézte: Józsa János a második világháború vérzivatarában született, majd szülőföldje hamarosan idegen állam fennhatósága alá került, népe nehéz kisebbségi sorba kényszerült. „Ha agyagba akarnak döngölni, csinálj belőle kerámiát” – fogalmazott a házelnök, hozzátéve: Józsa János nem hagyta magát, és agyagba öntötte üzenetét.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke

Kiemelte, hogy Józsa János művészete a székely néplélekből fakad. Noha a néplélek mibenlétét nehéz megfogalmazni, megnyilvánulásait azonban pontosan lehet érezni; ez emelte iparosmunkából az alkotóművészet rangjára Józsa János munkásságát is – fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

Józsa János azon alkotók közé tartozik, akik számára etika és esztétika párban járnak – mondta Kövér László.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte Józsa Jánost, kiemelve: a mestert még egy világjárvány sem tántoríthatta el hivatásától, a hagyományos díszítőművészetet megjelenítő, Józsa-stílusú fazekastermékek készítésétől. Ezek „a szülőföld szeretetéről vallva nemzeti gyökerek megőrzésére is sarkallnak minket” – fogalmazott a kormányfő.

Józsa János fazekasmester

Józsa Judit galériavezető arra emlékeztetett, hogy mindig a Bartók Béla által is leírt tiszta forrás határozta meg édesapja életművét, amely a székely népi fazekasságból indulva teljesedett ki. Erre utal a kiállítás címe is – jegyezte meg.

Pávai István népzenekutató felidézte, hogy korábban sok vita zajlott azzal kapcsolatban, a korondi fazekasság miként kerülhetné el a tömegtermelés jelentette kihívásokat, a giccs terjedését. Ebben a helyzetben Józsa János mutatott kiutat – méltatta a fazekasmestert, hozzátéve: Józsa János ugyan egy idős generációhoz tartozik, de nyitottsága az újra máig megmaradt.

Kovács Gergelyné Szabó Irén kultúrtörténész elmondta, Józsa János a járványhelyzet alatti bezártságban nyolcvan nagy méretű kerámia dísztányért készített a legnehezebb technikával, máz alatti festéssel.

Józsa János jubileumi kiállítása április 30-ig látható a Városház utcai Józsa Judit Galériában.

Fotók: MTI/Máthé Zoltán

A rovat további cikkei