A Titanic volt a kor legnagyobb személyi transzatlanti hajója, a technológiai forradalom legmonumentálisabb vívmánya. Utasokat és postai küldeményeket szállított volna Európa és Észak-Amerika között, ám első útja során, 1912. április 15-én több mint 1500 emberrel a fedélzetén jéghegynek ütközött és elsüllyedt.

 

A tárlat megtekintése valódi időutazás a látogatók számára, hiszen a kabinok, a gépház és az ebédlő részletes rekonstrukciójának köszönhetően átérezhetik a 20. század elejének légkörét, a korabeli luxust és a szegénységet is.

 

A budapesti kiállítást négy hét alatt építették fel, több mint 200 fős nemzetközi stáb dolgozott rajta. A kiállítás elemeit 15 kamionnal és két cargorepülőgéppel szállították ide. Több mint 80 ezer kilogramm a kiállítás össztömege. A leletek maximum 21 Celsius fokon tarthatók. A kiállítás 20 millió dollárra, vagyis több mint ötmilliárd forintra van biztosítva.

 


volgyipeternedrreichmarta_600x738.png
Völgyi Péterné dr. Reich Márta

A megnyitón megjelent a túlélők mentésében oroszlánrészt vállaló magyar orvos unokája is. Dr. Lengyel Árpád volt az, aki a Carpathia gőzös hajóorvosaként először találkozott azzal a 705 emberrel, akiket sikeresen kimentettek a jeges óceánból. ?Nagyapám egy levélben megírta, hogy bár órákat töltöttek a nyílt vízen, viszonylag kevés volt köztük a kihűlt ember, töréseket is csak 42-en szenvedtek el. Ám mindannyian sokkos állapotban kerültek a Carpathia fedélzetére? ? mondta el Völgyi Péterné dr. Reich Márta.

Titanic-kiállítás

Helyszín: Komplex (1061 Budapest, Király utca 26., a volt VAM Design Center területe)

Időpont: 2017. július 20-tól naponta (vasárnap és ünnepnapon is) reggel 9 és este 8 óra között

www.titanickiallitas.hu