Ilyenek többek között a menyasszonyának, Hollós Rózának rendszeresen küldött ún. ?harctéri levelek?, amelyekben kottás feljegyzéseket is találunk. Archív fotókon Lajthát katonatársai körében láthatjuk, és különösen érdekes az a fénykép, amely a tüzértisztet fából ácsolt fedezékében mutatja, ahová a kottáival, könyveivel visszavonulhatott a harcok szüneteiben. További emlékek: az I. világháborúban szerzett katonai kitüntetései, a tevékenységéről szóló igazolások, ?binoklinak? nevezett katonai távcsöve, valamint az olyan, menyasszonyához kötődő emléktárgyak is, amelyeket magánál tartott a harctéren.

 

A kiállításon látható lesz annak a néhány zongoraműnek az első kiadása Lajtha kézírásos ajánlásaival, amely az I. világháborút közvetlenül megelőző időszakban, illetve a világháború alatt keletkezett.

 

A tárlat korhű dokumentumok, fényképek, levelek, kéziratok segítségével nemcsak a zeneszerző fiatalkorának meghatározó időszakát mutatja be, hanem az első világháborúban résztvevők életét, mindennapjait is közelebb hozza a ma emberéhez.

 

A kiállítást Dr. Berlász Melinda zenetörténész niytja meg február 16-án, közreműködik Balog József zongoraművész. A megnyitót követően, 19:15-től a Hagyományok Háza színháztermében a ?Lendület? 20?21. Századi Magyar Zenei Archívum és Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésében Lajtha László emlékhangversenyt tartanak.