Gondolhatjuk úgy, hogy a nyár a múzeumokban is uborkaszezon, a fővárosban és vidéken most is bőven lehet mit nézni. Mutatunk tíz olyan kiállítást, amelyet érdemes.

Vasarely × Fajó – A bolygó meghódítása // HAB, Budapest

Ez a kiállítás olyan munkákat mutat be, amelyek két zseni együttműködéséből születtek, és bár ez a Magyar Népköztársaság határain belül történt, Vasarely életművének részei, hiszen a két művész csak így szállhatott szembe a szovjet rendszer absztrakcióellenességével. Kiderül, hogy ők ketten együtt – noha az egyik a végletekig hűséges volt a hazájához, a másik pedig emigrált szupersztár – még nagyobb volumenű műveket tudott létrehozni. „Vasarely bolygóléptékben gondolkodott, ahogy Fajó mondta róla: »terjeszkedni akart, meg akarta szállni a világot«. Ő pedig segédkezett ebben, kihasználva a legvidámabb barakk maszekolós műtárgypiacának ’80-as évekbeli feléledését. A kiállítás ezt a soha el nem mesélt történetet mondja el Vasarely és Fajó együtt eddig be nem mutatott alkotásainak segítségével.”

A bolygó meghódítása című kiállítás. Fotó: HAB
A bolygó meghódítása című kiállítás. Fotó: HAB

A kiállítás szeptember 18-áig látogatható, részletek itt.

100 év természet // Modem, Debrecen

A természet mindig is fontos téma volt a képzőművészek számára. A romantika korában például a kivonulást szimbolizálta, míg az impresszionistáknál az akadémikus kötöttségek alóli a felszabadulást a tiszta esztétikum érdekében. A 21. században pedig környezetvédelmi és társadalmi kérdésekre is utalnak a természeti ábrázolások. A Rockenbauer Zoltán kurátori munkájával létrejött kiállítás az MBH Bank gyűjteményének remekműveit vonultatja fel Benczúr Gyulától Czóbel Bélán és Mednyánszky Lászlón át Ziffer Sándorig, megmutatva, hogy a klasszikus természeti ábrázolások is mennyire sokfélék voltak az elmúlt száz évben. Ez a kiállítás az első, amely a bank műremekekből álló gyűjteményének egy részét láthatóvá teszi a nagyközönség számára.

A 100 év természet -Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből című kiállítás a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban 2024. június 16-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A 100 év természet – Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből című kiállítás a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban 2024. június 16-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A kiállítás július 21-éig látogatható, részletek itt.

Martin Wanda & Martin Gábor: Az örök fiatalság balladája // Mai Manó Ház, Budapest

Ez a kiállítás azért izgalmas, mert megmutatja, hogy bár a világ rohamosan változik, van, ami változatlan marad. Bár a két alkotó dokumentumképeit négy évtized és több ezer kilométer választja el egymástól – hiszen míg Martin Gábor a 70-es évekbeli békéscsabai fiatalok szórakozását örökítette meg, lánya Londonban fotóz bulizó huszon-harmincéveseket –, ezek a felvételek egészen hasonlók egymáshoz. Wanda szerint: „alig lehet megkülönböztetni a képeket, ami szerintünk tökéletesen ábrázolja, hogy a lázadás hogyan van kódolva minden kultúra DNS-ébe, még ha ok nélkül is.” A szubkulturális londoni képek jól illeszkednek a vasfüggöny mögötti éjszakai életről és ifjúsági kultúrájáról készült felvételekhez. 

Martin Gábor: Andrékó Géza diszkós, munka közben, 1979 körül
Martin Gábor: Andrékó Géza diszkós munka közben (1979 körül)

A kiállítás augusztus 19-éig látogatható, részletek itt.

Romboljatok, hogy építhessetek – Kassák Lajos folyóirata és az avantgárd művészet // Vaszary Galéria, Balatonfüred

Balatonfüreden most Kassák radikalizmusa, destruáló energiái érhetők tetten, és kiderül, hogy a művész folyóiratai, A Tett, a Ma és a Dokumentum hogyan tudták egyesíteni a képzőművészet és az irodalom eredményeit. A kiállítás láthatóvá teszi azt a szövevényes és aktív nemzetközi networköt, amelyet Kassák és társai az 1910-es és 1920-as években az expresszionizmus, a dadaizmus, a konstruktivizmus és a szürrealizmus nemzetközi áramlásába bekapcsolódva kialakítottak. 

Fotó: Vaszary Galéria
Fotó: Vaszary Galéria

A kiállítás június 30-áig látogatható, részletek itt.

Álmomban óriások közt jártam // Deák17 Galéria, Budapest

Erős és izgalmas válogatás Kacsuk Péter műgyűjtő kollekciójából: bizonyíték arra, hogy a szürrealizmus éppúgy jelen van a kortárs képzőművészetben, mint az 1920-as évek hajnalán. A kiállítás több generáció alkotói közül válogatva izgalmas párbeszédeket mutat fel az egyes képek között, és a szakma mellett a laikusokat és a fiatalabb generációt megszólíthatja. Itt mindenki talál magának olyasmit, amit örömmel vihet tovább.

Kacsuk Péter műgyűjteménye. Fotó: Biró Dávid / Deák17 Galéria
Kacsuk Péter műgyűjteménye. Fotó: Biró Dávid / Deák17 Galéria

A kiállítás szeptember 7-éig látogatható, részletek itt.

Street Up // m21 Galéria, Pécs

Pécs most több kiállítással és programmal, fesztivállal mutatja be a street art gazdag és szerteágazó világát. Ebből az egyik elem az m21 Galéria kiállítása, ahol a nemzetközi Yasha Young Projects alkotói közül a portugál Nuno, az olasz Millo vagy a francia Julien Casabianca, továbbá Zeus Salas vagy Erell művei láthatók. A Société Réaliste művészkollektíva a társadalmi nyilvánosság jeleinek gyűjtésével és átértelmezésével létrehozott műveivel a képzőművészet átmeneti műfaját képviseli . A magyar street art művészetet Fork Imre, Fat Heat, Fsing, Gospe, Mnu, Napush, Shit Shot és Void képviseli.

Millo Corocaio Cheio
Millo

A kiállítás szeptember 22-éig látogatható, részletek itt.

Cigánybűnözők // Bura Galéria, Budapest

A Cigánybűnözők frissen alakult romadadaista művészcsoport, amelynek tagjai három jóbarát: Mc Lakatos Hunor, Gróf Nagybányai Horthy Rolex Leonidasz és Hádész Junior. A kollaborációjukból megszülető kiállítás abszurditása és humorossága egyfajta túlélési stratégiának tűnik. A kiállítás társadalmi üzenetet hordoz, szatirikus, humoros és szórakoztató egyszerre. 

Fotó: Dobi Dóra / Bura Galéria
Fotó: Dobi Dóra / Bura Galéria

Maleficae  A máglyától az online varázslásig // Budapest Galéria, Budapest

Az elmúlt évek válsághelyzetei közelebb viszik a művészeket a varázsláshoz, a boszorkánysághoz, a mágiához, a spiritualitáshoz. Ez a kiállítás ezt a tendenciát érzékelteti: a boszorkányüldözésektől indul, természethez kötődő gyógyító praxisokat és mágikusnak tartott tárgyakat mutat be, majd a női spirituális közösségeken, a mai boszorkányokon és okkult gyakorlatokon át a szegregált társadalmi csoportok spirituális világáig jut el, kiegészülve az online teret is átszövő varázslattal, valamint a mágia és a technológia kapcsolódásaival.

A kiállítás szeptember 8-áig látogatható, részletek itt.

Till Brönner: Identitás és európai látkép // Ludwig Múzeum, Budapest

Till Brönner elsősorban trombitaművész, ám fotográfiai munkássága is lenyűgöző: képeivel a különböző kultúrák, világok, eltérő nyelvek és tájak közötti összekötő kapcsokra irányítja a figyelmünket. A kiállításon óriásira nagyított portréi dominálnak, amelyek híres és ismert személyeket ábrázolnak, de az emberre általában irányítják a figyelmet. Ahogy ezek az arcok szembenéznek velünk, valamiféle kapcsolat születik meg köztük és köztünk. 

Till Brönner: Identitás és európai látkép
Till Brönner: Identitás és európai látkép

A kiállítás augusztus 25-éig látogatható, részletek itt.

Fabricius Anna: Itt a munka, hol az otthon? // Kassák Múzeum, Budapest

A 2023. évi Kassák kortárs művészeti díj nyertese Fabricius Anna lett, aki a munka változó kulturális és egyénformáló szerepével foglalkozik, de nem dokumentarista módon. A művek a videózás és fényképezés kedvéért létrehozott szituációk során mutatják meg, milyen a beilleszkedés, az elfogadás, a hiányérzet, a családszeretet és a felelősségvállalás személyes megélése. A kiállítás szervezőereje a „láthatatlanság”, olvassuk a leírásban. A többségi társadalom számára láthatatlan vendégmunkásokról és közös jólétünkhöz hozzájárulásukról, valamint az egymásról és szeretteikről való gondoskodás rejtett formáiról szól.

Fabricius Anna: Cím nélkül, 2023-2024, analóg fotográfia
Fabricius Anna: Cím nélkül (2023-2024), analóg fotográfia

A kiállítás október 27-éig látogatható, részletek itt.