Napjaink budapesti zsidó vendéglátóhelyei – fotókiállítás

A zsidó konyha iránt érdeklődők bepillantást nyerhetnek a jelen Budapestjének zsidó vendéglátóhelyeibe. A klasszikus éttermektől a kóser gyorséttermekig széles a választék. Ez a fotókiállítás kiegészítése a Jó lesz a bólesz – Zsidó étkezéskultúránk a török hódoltságtól 1945-ig című gasztrotörténeti időszaki tárlatuknak. A két kiállítással együtt kívánják felhívni a figyelmet a zsidó kultúra kulináris értékeire. A kiállítás május 6. és november 27. között látogatható.

Jó lesz a bólesz – Zsidó étkezéskultúránk a török hódoltságtól 1945-ig

A zsidó konyha fontos részét képezi a magyar gasztronómiának. A kiállítás a magyarországi zsidó gasztronómiatörténet forrásait állítja a középpontba: szakácskönyveket, kéziratos receptgyűjteményeket, tárgyakat és dokumentumokat, amelyek segítségével bepillanthatunk a hagyományos zsidó étkezési kultúra hazai történetébe.

A kiállítás célja felkelteni az érdeklődést a zsidó gasztronómia iránt, felhívni a figyelmet a világviszonylatban is jelentős magyar zsidó szakácskönyvekre mint nemzeti kincseinkre. Bepillantást nyújtani a zsidó kultúrába, a zsidó ember hétköznapjait és ünnepeit átszövő bonyolult vallási szabályrendszerbe. A kiállítás november 27-ig látogatható.

Mesebolt és Aranyecset, avagy egy színes élet nyomában – Lukáts Kató (1900–1990) grafikus művészete

Az Iparművészeti Múzeummal közösen rendezett kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum grafikatörténeti tárlatsorozatának újabb állomása, amely felöleli az elmúlt évtizedekben méltatlanul elfeledett grafikus, Kaeszné Lukáts Kató életművének szinte minden részletét. Az anyag gerincét elsősorban az Iparművészeti Múzeumban őrzött hagyaték adja, de felsorakoznak a társmúzeum tárgyai is.

Lukáts az alkalmazott grafika különböző ágaiban alkotott élete során. Egyaránt tervezett reklámcédulákat, csomagolóanyagot, könyvet, plakátot, sőt még bankjegyet, bélyeget, bútordekorációt, textilornamentikát is. A tárlat betekintést nyújt a grafikusok munkájába is a könyv- és csomagolástervezéstől a megvalósulásig.

Ki ne ismerné az Iciri-piciri mesét, az Ablak–Zsiráfot vagy a Gőgös Gúnár Gedeont? Kevesen tudják, de e könyvek kedves grafikái is mind Lukáts Kató munkáját dicsérik. Technikája egyedülálló. Ugyanolyan tökéletesek korai rajzai, mint élete késői évei munkáin láthatjuk. Sokan az általa kitalált csomagolások révén ismerik őt. Számos míves kivitelű bonbonos és illatszeres dobozka hirdette tehetségét a Stühmer-üzletektől az Altmann und Kühne boltokig. Csomagolástervei mindig érzékeltették a beltartalmat is. Ugyanígy könyvei esetében illusztrációi is tökéletesen visszaadják a mű hangulatát, költőiségét egyaránt. A kiállítás június 26-ig látogatható.

Bohém-klub

Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán: a Bohém Ragtime Jazz Band koncertje várja az érdeklődőket május 12-én. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várják a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjére.

Resti Kornél irodalmi időutazó korhelykedései

Resti Kornél irodalmi időutazó korhelykedései – azaz kortól és helytől független „álmokfutásának” megmuzsikált versekkel feszegetett keretei – az áldásos Átok-város lírai legendáriumának örökkévalóságába terelgetik a tesztelt közönséget május 13-án. A bohém krónikás Kornélról elnevezett zenekar ezúttal Krúdy Gyula óbudai hajnalainak, illetve Ady Endre éjszakáinak kapatos történeteit idézi meg, de feltűnik még megannyi kortárs költő és vendéglátóiparkodó is e képzeletbeli söntésnél.

Akik pedig Resti köpönyegéből kibújnak: Szabó Bence: szólógitár, mandolin, fuvola, cajon, vokál, hangszínek; Apró Anna: koboz, ének, szájzongora, tambura; Lázár Miklós (alias Mászkál Lóri): cselló, vokál, torokének, herfli; Papp Máté: gitár, ének, sámándob, tangóharmonika, mese. A programhoz regisztráció szükséges.

Az összes program és részleteik itt böngészhetők.

A nyitókép a Mesebolt és Aranyecset, avagy egy színes élet nyomában kiállításon készült. Forrás: a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Facebook-oldala.