Kiállítások, koncertek és irodalom mellett gyerekprogramot is kínál ősszel a Várkert Bazár, ahol fellép egyebek mellett a Magashegyi Underground, a Magyar Állami Népi Együttes, és Mindennapi Pszichológia címmel új sorozat indul.

Az őszi szezon indításaként szeptember 5-én a Várkert Bazárban Az időmanó kalandjai című interaktív családi koncerten Bíró Eszter énekes színésznő szórakoztatja a gyerekeket, a szülők szervezett sétán fedezhetik fel a Várkert Bazár épületegyüttesét. Fellép a Magashegyi Underground, a Tánc a Kertben sorozat részeként pedig TranzDanz Déjá Vu előadásával zárul az este.

Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Délvidék változatos muzsikái szólalnak a Magyar Állami Népi Együttes Népzene és táncok a Kárpát-medencéből című estjén, szeptember 14-én.  

Mindennapi pszichológia címmel indul a Várkert Bazár új sorozata, amely szakértők közreműködésével az emberi működés és az emberi kapcsolatok izgalmas témáival foglalkozik. Az első eseményen, szeptember 23-án Szily Nóra műsorvezető Németh Dezső pszichológus és Dragomán György író segítségével járja körbe az intuíció kérdéskörét.

A Várkert irodalom részeként szeptember 7-én lesz látható Grecsó fivérek előadásában a Többet magunkról című est. Szeptember 16-án az Aposztróf sorozat részeként Juhász Anna irodalmár vendégeként Csoóri Sándor életművéből nyújt zenés irodalmi ízelítőt Vecsei H. Miklós neves zenészek társaságában.

Szeptember 19-én Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplójának részleteit idézi meg Hámori Gabriella. Szeptember 27-én pedig folytatódik a Nagy Magyar Versek, azaz az ENEMVÉ sorozata Szentségtelen létedre nem félsz Angyali pitvarokat tapodni? címmel. Ugron Zsolna író házigazdaként ezúttal egyedülálló irodalmi utazásokra hívja az érdeklődőket József Attila, Faludy György, Márai Sándor, Fodor Ákos, Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Nádas Péter és Esterházy Péter műveivel.    

Szeptember 3-tól látogatható a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján a Pilinszky János költő életművét felelevenítő kültéri installáció, amely a Kertész Imre Intézet által szervezett Pilinszky 100 programsorozat részeként valósul meg október végéig. Visszatérnek ősszel a népszerű Várkert mozi vetítései is, és folytatódnak a művészettörténeti és történelmi tárgyú előadások. Az év végéig tekinthető meg a Terror Háza Múzeum Új világ született című kiállítása is a déli palotában.

Nyitókép: Többet magunkról (Grecsó Zoltán). Fotó: Várkert Bazár/Kárász Karolina