Szeptember 18-án kezdődik a 13. Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennále Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban.

Szeptember 24-én különleges technikával készült kisgrafikákból álló biennále nyílik a Balatoni Múzeumban. Október 1-jétől 2022. március 19-ig Az élet vize, a pálinka története című kiállítást láthatja a közönség – közölte Németh Péter múzeumigazgató csütörtökön.

Az őszi időszak egyik kiemelt eseménye a Keszthely felfedezése elnevezésű program lesz: az érdeklődők egy füzet segítségével gyalogos- és biciklistúrákon kereshetik fel a város kevésbé ismert értékeit. A festészet napján, október 17-én a MŰSZAK (Művészek Szabad Alkotóközössége) nyári táborában készült műtárgyakat mutatják be.

A 2021/2022-es tanévre új, játékos múzeumpedagógiai programokkal készülnek. A Balatoni Múzeum gyűjteményét és műtárgyait a város környéki települések oktatási intézményeiben is bemutatják. A helyi közösségekkel a múzeumban őrzött, falujukból származó műtárgyakat is megismertetik, és arra is felhívják a figyelmüket, hogy a lomnak hitt tárgyak értéket jelenthetnek a közgyűjtemény számára – mondta a múzeumigazgató.

Kiemelte: Zalaapátiban a régészeti feltárásokon előkerült leleteket, műtárgyakat és a néprajzi gyűjtemény értékesebb tárgyait szakmai előadásokon, valamint az iskolákban is bemutatják.

A középiskolásoknak, a családoknak az ismeretátadásra épülő, élményszerű Festetics szabadulószoba kínál érdekes programot. A kiállítások anyagának megismeréséhez új applikációt fejlesztettek ki, amely kincskereső játékot is tartalmaz. A játékosok szerepköröket vehetnek fel, lehetnek történészek, néprajzosok, régészek. A feladványok megfejtésével szinteket léphetnek előre, a győztes végül tiszteletbeli múzeumigazgatói címet nyer – mondta Németh Péter.

Nyitókép: Balatoni Múzeum, Keszthely. Forrás: west-balaton.hu