Az elemi részecskéktől a világűrig címmel nyílik kiállítás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) újonnan átadott látogatóközpontjában. A tárlat május 30-tól ingyenesen látogatható az egyetem K épületében.

Az érdeklődők idővonalon haladva vehetik szemügyre a Műegyetem fő mérföldköveit, egészen az egyetem elődintézménye, az Institutum Geometrico-Hydrotechnicum 1782-es megalakulásától az egyetemi rangra emelkedésén és az 56-os szabadságharcban való szerepvállalásán keresztül napjainkig. A legutóbbi évek eredményei is olvashatók az idővonalon, így például 2020, amikor a BME csatlakozott a 9 partnerből álló EELISA (European Engineering Learning Innovation & Science Alliance) egyetemi szövetséghez vagy 2021, amikor megnyitotta kapuit a BME Balatonfüredi Tudáscentruma.

A látogatóközpontban megtekinthetők az egyetem történeti és kutatásfejlesztési érdekességei. A rektori lánc másolata – ennek eredetijét Habsburg József herceg 1909-ben adományozta az intézménynek –, a műegyetemi fejlesztésű SMOG–1, amely a világ legkisebb, mindössze 5×5×5 cm-es kisműholdja. Látható itt a BME közreműködésével fejlesztett Cavinton gyógyszer molekulamodellje, a Litracon nevű üvegbeton, Losonczi Áron BME-n végzett építészmérnök világszerte alkalmazott fejlesztése, valamint olyan önvezető modellautó, amelyet a BME diákjai terveztek.

A kiállítótérben a nyolc műegyetemi kar mindegyike egy-egy installációval mutatkozik be, amelyeken képes és videós tartalmak, valamint kari fejlesztésű eszközök, berendezések láthatók. Megismerhetjük az első magyar építészmérnöknő, Várnay Marianne munkásságát, a Nobel-díjas Oláh György műegyetemi kutatási témáit, továbbá a drónok fejlesztésének legújabb eredményeiről is olvashatunk, és láthatunk például újrahasznosított üvegből készült innovatív építőanyagokat.

A BME Látogatóközpont hétfőtől péntekig reggel 6-tól este 9 óráig tekinthető meg a BME Központi épületének aulája mögötti folyosón megtalálható kiállítótérben (Budapest, 1111 Műegyetem rakpart 3., K épület, Mf. 1–3.).

Fotók forrása: BME Látogatóközpont