A kiállítás a magyar sporttörténet, a magyar labdarúgás izgalmas és kiemelkedően eredményes, ám tragikus korszakát és személyiségeit tárja a közönség elé.

Olyan zsidó embereknek állít emléket, akik egykor a futball csúcsát képviselték, és ugyanúgy vitték a magyar labdarúgás hírét a világban, mint később Puskás Ferenc.

Az interaktív tárlaton 11 játékos ? köztük minden idők legsikeresebb magyar trénere, Guttmann Béla, valamint a többek között az Internazionalénál is játszó, majd edzősködő Weisz Árpád ?, továbbá egy edző, a Real Madridot első bajnoki címéhez vezető Hertzka Lipót alakja elevenedik meg.


balassi_450x330.png
Fotó: Balassi Intézet

A kiállítást megnyitja Takács Szabolcs Európai Uniós ügyekért felelős államtitkár, aNemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség 2015. évi soros elnökségi feladatainak összehangolásáért felelős miniszteri biztosa és Mihnea Constantinescu nagykövet, különleges kormánymegbízott, román IHRA-elnök.

A megnyitó alkalmával rövid előadást tart Andreides Gábor történész a kiállításon is szereplő Weisz Árpádról, Pompiliu-Nicolae Constantin, történész, újságíró a romániai nemzetiségi sportolókról.

Partnerek:

Magyarország Kormánya, Miniszterelnökség

Magyarország Nagykövetsége, Bukarest, Románia

MTK Budapest

Magyar Zsidó Kulturális Egyesület

Zsidó Közösségi Központ

The American Jewish Joint Distribution Committee

A Romániai Zsidó Közösségek Szövetsége

A kiállítás Magyarország IHRA-elnöksége keretében valósul meg.