Öt arany- és egy ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők tegnap este Párizsban a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési versenyén, a FIABCI-n.

A járványhelyzet miatt a FIABCI World Prix d’Excellence Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményhirdetésén a tavalyi díjakat is átadták.

2021-ben négy arany- és három ezüstérmet ítéltek oda Magyarország kiemelt fejlesztéseinek – jelentette be Gönczi László, a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottság alelnöke, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke. Elmondta:

2022-ben első díjat nyert a Szervita Square Building két kategóriában, a BudaPart városnegyed fejlesztése, a Millenáris Széllkapu Park és a Komáromi Csillagerőd, míg ezüstérmes lett a Váci Greens E és F épület.

Az 1951-ben alakult, több mint 60 országban tevékenykedő nemzetközi ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése. A 30 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d’Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. A nemzetközi zsűriben 31 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

Gönczi László kiemelte: az előző évek sikersorozata folytatódott. A nemzetközi zsűri nagyra értékelte, hogy a magyar ingatlanfejlesztők nagy gonddal újítják fel és keltik újra életre a műemlék épületeket. A szakemberek dicsérték az új létesítmények kiemelkedő műszaki színvonalát, a környezetbarát technológiák alkalmazását, és elismerték a létesítmények társadalmi hasznosságát.

A 2022-ben díjazott projektek

A Szervita Square Building aranyérmet nyert a Többfunkciós épület és a fenntartható ingatlanfejlesztés kategóriákban.

A Szervita Square Building Közép- és Kelet-Európa első és egyetlen LEED Platinum környezettudatos minősítéssel rendelkező többfunkciós épülete, amely 14 500 négyzetméteren kínál prémium kiskereskedelmi és irodatereket, valamint luxus lakóingatlanokat Budapest szívében. A pesti Belváros történelmi, kulturális, turisztikai és kereskedelmi presztízskörnyezetében, az UNESCO világörökségi pufferzónájában életre hívott épületet az utóbbi évek legnagyobb piaci várakozása előzte meg. 

A Komáromi Csillagerőd az Örökségvédelem kategória első helyezettje

A régóta hányatott sorsú Komáromi Csillagerőd teljes körű rekonstrukciója és bővítése a Liget Budapest projektnek köszönhetően megvalósult. A több mint három évig tartó munkálatok során – Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján – az erődépületet és környezetét felújították, és kiegészítették egy új, többfunkciós kulturális központtal, modern kiállítótérrel is. Az erődben a Szépművészeti Múzeum gipszmásolati gyűjteményének csaknem 300 jeles darabja talált végleges otthonra, az antikvitás korától a reneszánszig megidézve az európai szobrászat legkiemelkedőbb alkotásait.

A Városfejlesztés kategóriában első helyezett lett a BudaPart 

A BudaPart projekttel egy unikális, urbánus, mégis természetközeli városnegyed jön létre mintegy 54 hektáros területen. A Property Market Kft. ingatlanfejlesztésében 2017 júniusában indult beruházás egyedülálló, mind elhelyezkedésének, mind a zöld- és vízfelület magas arányának köszönhetően. A beépítési koncepciót a fejlesztő a dán ADEPT építészirodával dolgozta ki. 

A Millenáris Széllkapu Park a Közcélú infrastruktúra-fejlesztés kategória első helyezését érte el

Közép-Európa legnagyobb, háromdimenziós függőkertjével, cseresznyefa-ligettel, erdő-mező-tó hármasával, látványos dizájn-napelemekkel és 355 új fával nyitotta meg kapuit 2020-ban Budapest modern pihenőparkja, a Millenáris Széllkapu Park. Generáltervezői csapatát, azaz a TSPC iroda építészeit Könözsi Szilvia és Kádár Mihály építészek vezették. A jelentős rozsdaövezeti fejlesztés az egykori Ganz-gyárak elhanyagolt, szennyezett területét változtatta kreatív és látványos pihenőparkká, építészeti formanyelvével és tájépítészeti megoldásaival a Millenáris korábban kialakított parkrészéhez kapcsolódva. 

A Váci Greens E és F irodaházak ezüstérmes elismerést kaptak Irodaház kategóriában

A Váci Greens nagyszabású, campus stílusú fejlesztés Budapesten, a XIII. kerületi Váci úti irodafolyosón, 130 000 négyzetméternyi exkluzív „A+” kategóriás irodaterülettel, kiterjedt zöldközösségi környezetben.

A Váci Greens tervezése és kialakítása a legjobb építészeti dizájnt ötvözi a legmodernebb és a lehető legmagasabb fokú környezettudatos építési technológiákkal. A projekt fejlesztője az ATENOR.

2021-ben díjazott projektek:

A Párisi Udvar Hotel Budapest két kategóriában nyert aranyérmet

A Párisi Udvar Hotel Budapest műemlékrekonstrukció Örökségvédelem és Hotel kategóriában is elhozta a FIABCI World Prix d’Excellence Awards ingatlanfejlesztési díj  első helyezését.

A Környezettudatos fejlesztés kategóriában aranyérmet nyert a Zanglai Szoláriskola

A világ egyik legnehezebben megközelíthető régiójában, az indiai Himalájában fekvő Zanglában tervezett szoláriskolát az Archikon Építésziroda a zanglai királyi palotát helyreállító Csoma Szobája Alapítvány felkérésére, velük együttműködve. A szoláriskola célja a téli oktatás tantermeinek megvalósítása volt úgy, hogy a helyi anyagokból és technológiával készült épület fűtése a nap természetes energiájával történhessen.

A Középmagas lakóépület kategória első díját a Metrodom Panoráma lakópark nyerte el

A Metrodom Panoráma a főváros és Újpest egyik legizgalmasabb új építésű modern lakóépülete, ahol az összesen 632 lakás mellett irodaterek, vendéglátó- és szolgáltatóegységek is találhatóak, elegáns hangulatú fogadóterekkel, lobbival a földszinten.

Az Örökségvédelem kategória 2. helyezettje lett a Millennium Háza

Az egykori Olof Palme Ház, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója, a Pfaff Ferenc tervezte több mint 130 éves épület megújításával a századforduló egyik legértékesebb hazai neoreneszánsz építészeti mementóját sikerült megmenteni.

A Közcélú infrastruktúra és intézményfejlesztés kategória 2. helyezettje a MOME Campus Fejlesztés

A campus kivitelezőjét nyílt, európai uniós közbeszerzési versenypályázaton választották ki. A versenyt a Market Építő Zrt. nyerte. A campusfejlesztés száz százalékban hazai teljesítmény, a tervezéstől a kivitelezésig: magyar tervezők tervezték, magyar vállalkozók építették.  

A Klapka Központ is 2. helyezést ért el a Vegyes funkciójú fejlesztés kategóriában

A budapesti Klapka Központ a magyar főváros XIII. kerületének egyik revitalizálásra kijelölt területén épült, teljes egészében a kerületi önkormányzat beruházásában.

A Klapka Központ különleges építészeti megoldása, hogy két különálló, műszakilag és funkcionálisan mégis összekapcsolt részből áll: a Főépületből és a Dombházból, melyeket a földszinten a hangulatos passzázs, az emeleten pedig a lebegő folyosók kötnek össze.

A nyitóképen a Szervita Square Building