fbpx

Kiemelkedő magyar siker a nemzetközi történettudományban

Teljesen egyedülálló, hogy egy intézményből két kutató is nyerjen az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) legrangosabb pályázatán, az pedig egészen rendkívüli, hogy ezt a sikert közép-európai történészek érjék el.

Fejérdy András tudományos főmunkatárs, igazgatóhelyettes és Kármán Gábor tudományos főmunkatárs, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének két kutatója Magyarországon kategóriájukban egyedüliként részesültek az ERC Consolidator Grantjében.

Fejérdy András projektjének témája a szuverén állam és az egyetemes egyház konfliktusos viszonyának története az állameskü jelenségén keresztül 1780–1990-ig. Kármán Gábor projektje azt vizsgálja, hogy milyen közös tulajdonságok figyelhetők meg az Oszmán Birodalom és a kereszténység határvidékén fekvő egyes kis államok diplomáciájában a 16. és a 18. század között.  

Az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerének feladata, hogy hosszú távra finanszírozást nyújtson a magas megtérülést ígérő kutatások támogatására.

Az ERC-re olyan vezető kutatók pályázhatnak – életkorra, nemre és származási országra vonatkozó bármely megkötés nélkül –, akik Európában tervezik a projektek végrehajtását. A támogatásban részesülő kutatási projektek a fizikai és műszaki tudományok, az élettudományok, valamint a társadalom- és humán tudományok széles körét ölelik fel. 

Fejérdy András a támogatás jelentőségéről kiemelte: „Nagy öröm és büszkeség, hogy a Történettudományi Intézetből mindketten elnyertük ezt a rangos nemzetközi kutatási támogatást, és ezzel intézetünk ismét megmutatta, hogy a történettudomány területén – sporthasonlattal érve – nemcsak az országos bajnokságban, de a Bajnokok Ligájában is van keresnivalója.”

Nyitókép: Fejérdy András és Kármán Gábor. Forrás: Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete

A rovat további cikkei