Kiemelt decemberi ajánlattal jelentkezik az energiaválság miatt elrendelt három hónapos kényszerszünet előtt a Békéscsabai Jókai Színház, amely a bezárás idején Szentesen mutatja be a darabjait – közölte Seregi Zoltán igazgató szerdán.

A nagyszínpadon megtartott sajtótájékoztató üzenete, hogy a Békéscsabai Jókai Színház működik, erre egy cselekvési tervet is kidolgozott – húzta alá a direktor. Bár eredetileg december 20-tól zártak volna be, kérvényezték, hogy év végéig, „utolsó löketként” játszhassanak a békéscsabai teátrumban a három hónapos színházi böjt előtt – fogalmazott.

Ezért plusz előadásokat tartanak:

az Anconai szerelmesek vígjátékból december 17-én és 20-án; a Női furcsa pár kamaradarabból és a Drakula fantázia horrorrockoperából december 28-án és 29-én. Meghívták a szarvasi Cervinus Teátrum Furcsa pár darabját is, amely az ő változatuk „fordítottja”, azt december 22-én tekinthetik meg az érdeklődők – fejtette ki Seregi Zoltán.

Hozzátette, karácsonyi csomagot is összeállítottak: ebben lehet vásárolni négy vagy hat előadásra szóló szabadbérletet, részt lehet venni a Színház titkai – barangolás a színházban elnevezésű kulisszajáráson, a Drakula fantázia előadáshoz kapcsolódva pedig pezsgőzést és fotózkodást is szerveznek a címszereplővel. Decemberben a teátrumban három jótékonysági projekt is megvalósul – fűzte hozzá az igazgató.

December 14-én egy országos kezdeményezéshez, az egyszülős gyermekek megajándékozása projekthez kapcsolódnak,

a központi ajándékot egy előadáson adják át. Öt nappal később a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ által kiválasztott negyven gyermeknek kedveskednek ajándék előadással és színházjeggyel. A Hagymácska darabot adják elő a nagyszalontai Szent Antal Gyermekvédelmi Központ árváinak, ott az időpont még egyeztetés alatt áll.

Seregi Zoltán elmondta, január 1-je után próbálhatnak a színházban, de előadást nem tarthatnak. Viszont az általuk működtetett szentesi Tóth József Színház és Vigadó nem zár be, így ott mutatják be az előadásokat. Nyugat-Európa színházaiban ezt a jelenséget előbemutatónak hívják – jegyezte meg.

A Revizor próbái december 10-én kezdődnek, január 26–28. között lesznek a bérletes előadások Szentesen.

Január 10-én elkezdik próbálni a Lady Oscar kamaradarabot és a Naplopó gyermekelőadást; előbbit február 9–11. között, utóbbit február 14-én és 15-én játsszák Szentesen. Az Országúton és az Égigérő fa próbái február közepén indulnak, azokat március 13-án és 14-én, illetve 25-én mutatják be Szentesen.

Így biztosítható, hogy az áprilisra tervezett nyitásra öt darab álljon készen a békéscsabai közönségnek,

és így van lehetőség arra, hogy júniusban lezárják az idei évadot – közölte Seregi Zoltán. Megjegyezte, az Ibsen Házban két teremben engedélyezik számukra a próbákat, így ott egyszerre három darabot elkészíteni komoly logisztikai bűvészmutatvány lesz.

Nyitókép: a Békéscsabai Jókai Színház épülete. Fotó: MTVA Bizományosi/Jászai Csaba