Szergej Prokofjev, John Adams és Aaron Copland műveiből adnak online koncertet a pécsi Pannon Filharmonikusok (PFZ) muzsikusai Howard Williams vezényletével szombaton a baranyai megyeszékhelyről.

 A 210 éves jubileumát ünneplő PFZ a pécsi Kodály Központban rendezendő, online követhető hangversenyén minden mű valamiképpen a tavaszról, az üdeségről vagy éppen az új lendületről szól.     

Prokofjev I. (Klasszikus) szimfóniájában Haydn és Mozart vidám szimfóniáinak állít emléket, ugyanakkor a bravúrosan fürgére hangszerelt gyorstételeiben már-már túl is mutat a bécsi klasszika keretein. Prokofjev vidám hangulatú műve után John Adams Az elnök táncol című zenekari foxtrottjában újra az ostinatóé, azaz a makacs ismétlődésé a főszerep, az örökmozgó darab csak a középső, lírai szakaszban csillapodik egy kicsit, hogy aztán újra visszatérhessen a játék.     

A mű egyrészt magán hordja Adams zenéjének gazdag hangszerelését és repetitív jellegét, másrészt a középrészben egy filmzenés, hollywoodi jellegű dallam is kibontakozik. A mű érdekessége továbbá, hogy a végén a zene elnémul, és csak néhány ütőhangszer jelzi a gramofonlemez sercegését és recsegését, mintha a mű már véget ért volna, és csak a lemez „menetzaját” hallanánk.     

Zárásként egy tavaszi kompozíciót hallhat a közönség: Aaron Copland Tavasz az Appalache-hegységben című művében egy fiatal pár építi fel új házát a vadonban, az ébredő tavasszal együtt pedig az ő életük is kitavaszodik. A koncerten Howard Williams dirigálja a zenekart, akit 1989-ben az akkor még Pécsi Szimfonikus Zenekar néven működő társulat vezető karmesterének, és művészeti igazgatójának jelöltek majd választottak meg.

Williams volt az első brit karmester, aki magyarországi kinevezést vállalt és ezt a posztot 1993-ig töltötte be, majd 1997. január 1-jétől újra felvette. Többek között Williams munkája nyomán került a Pécsi Szimfonikus Zenekar a magyar zenekarok élvonalába, illetve lett az európai klasszikus zenei színtér elismert tagja. A közönség a március 6-i élő közvetítésre három árkategóriából választhat; a közvetítés és a jegyértékesítési oldal a zenekar honlapjáról, a www.pfz.hu oldalról elérhető.

Nyitókép: Howard Williams a koncert plakátján, forrás: Pannon Filharmonikusok